Altında Şaşırtan Düşüş

Dün gece saatlerinde altındaki ons fiyatlarının düşmesiyle altın fiyatları birden 9-10 lira düştü. Şu anda altının gramı 124 liraya kadar düşerken, çeyrek altın fiyatı ise 201 liraya kadar geriledi. 47 yıllık kuyumcu Ertaş İnanoğlu, "Bu ciddi bir düşüş. Biz de bir şaşkınlık yaşadık. Çeyrek altın fiyatının 200 liranın altına düşeceğini düşünüyorum. Ancak altın yeniden eski fiyatına gelecektir. O yüzden vatandaşlar bu dönemde altına yatırım yapabilirler" dedi.

Altında Şaşırtan Düşüş
Bir ara altın fiyatları tavan yaparken, çeyrek altın 250 liraları görmüştü. Bir süredir düşüş içinde olan altında, dün gece beklenmedik bir düşüş yaşandı. Altındaki ons fiyatlarının birden düşmesiyle, altın fiyatlar 9-10 lira gibi ciddi bir düşüş yaşarken, altın fiyatlarını gören vatandaşlar şaşırdı. Altın piyasasıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan 47 yıllık kuyumcu ve İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 22 No’lu Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Ertaş İnanoğlu, dün gece Avrupa Borsalarında hareketlilik yaşandığını söyledi.

Bu hareketliliğin sonucunda altındaki ons fiyatının dünyada birden düştüğünü belirten İnanoğlu, "Fiyatları görünce bizde bir şaşkınlık yaşadık. Düşüşü bekliyorduk ama böyle düşeceğini beklemiyorduk. Bu düşüşle birlikte altının gramı 124 liraya kadar düştü. Bu nedenden dolayı bileziğin gramı 120-122 lira, çeyrek 201 ile 203 lira arasında bir değişkenlik gösterecek. Bu düşüş daha ne kadar devam eder bilemiyoruz. Belli bir müddet daha devam eder ama panik yapmayalım, altın yeniden toparlayacaktır. Çeyrek altın 210 liradan 201 liraya kadar düştü. Yani bu ciddi bir düşüş" diye konuştu.

"Dünyadaki karışıklıklar bu düşüşte etkili oldu"

Düşüşün sebebiyle ilgili de konuşan Ertaş, "Şu anda dünyada bir kargaşa var. Her yerde olaylar çıkıyor. Şükürler olsun ki Türkiye duruldu, şu anda terörle mücadele veriyoruz. Altının düşmesinin sebebinin Amerika’nın, İsviçre’nin, Rusya’nın olaylarıyla ilgili olduğunu düşünüyoruz. Altının düşmesi bizim ülkemizi pek etkilemiyor. Bu durum yatırımcılarla ilgili bir durum. Tabi küçük tasarruf yapanlar yüksek fiyatlardan altın aldılarsa şu anda satmaları için bekletmeleri lazım. Büyük çapta iş adamları ve elinde belli bir parası olanlar altına yatırım yaparlarsa onların yararına olacaktır" şeklinde konuştu.

"Vatandaşlar bu fırsatı değerlendirsin"

Altın fiyatlarının her zaman böyle gitmeyeceğini vurgulayan Ertaş, "Her zaman söylüyorum, altın zirveyi sever ve geldiği yeri asla unutmaz. Bir gün gelir tekrar o zirveye oturur. Bu uzun yıllardır böyle devam etmiştir. Geçtiğimiz dönemlerde de böyle iniş, çıkışlar olmuştu. Vatandaşlarımız bu dönemde altın alabilirler. Ellerinde küçük tasarruflarını bu yönde kullanabilirler. Bu fırsatı değerlendirsinler. Ben alıp kar edeyim diye düşünüyorlarsa çok büyük miktarlarda değil yumurtaları tek tek sepete koysunlar, hepsini değil. Küçük küçük kazanmaya baksınlar. Küçük küçük tasarruf etsinler. Bu şekilde oluşabilecek kayıplarının da önüne geçmiş olurlar" ifadelerini kullandı.

"Çeyrek altın 200 liranın altına düşecektir"

Altın fiyatlarının bir ara çok yükseldiğini de hatırlatan Ertaş, "Çeyrek altın bir ara 250 liraları gördü. Ama şu anda 201 liraya kadar geriledi. Arada tam 49 lira gibi büyük bir fark var. Ben çeyrek altının 200 liranın da altına düşeceğine inanıyorum. Büyük ihtimalle de düşecektir ama ondan sonra toparlayacaktır. Yıllardır şöyle bir şey var. Dolar, Euro ve altın 3’ü kardeştir. Dolar yükseldiği zaman altın fiyatı düşer, bu yıllardır böyle belgelenmiştir. Yada Euro ve altın yükseliyor, dolar birden düşüyor. Tam tersi durum da gerçekleşebiliyor. Yani bir veya ikisi yükseldiği zaman diğeri düşüyor. Çünkü altın ons fiyatıyla düşüyor veya yükseliyor" dedi.

Kaynak: İHA