Okullarda 'Kantin Menüsü' Dönemi

Adana’da, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, yeni dönemde okullarda satışı yapılacak gıda ve içeceklerin kriterlerini yeniden belirlemesiyle rafları boşaltan kantinciler, "kantin menüsü" hazırladı.

Okullarda 'Kantin Menüsü' Dönemi
’Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi’ni içeren son genelgeye göre kızartma, cips, çikolata, gofret, şeker, kek ve tatlandırıcılı içecek gibi birçok ürünün 2016 - 2017 Eğitim - Öğretim Dönemi’nden itibaren okul kantinleri, kafeterya, yemekhane, çay ocakları ve büfelerinde satılması yasaklandı.

Adana Sabit Simitçiler ve Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Tunç da, yeni genelge ile içme suyu, ayran, pastörize süt dışında kalan kızartma, cips, tüm çikolata türleri, şeker ve şekerlemeler, her türlü tatlandırıcılı içecek ve gıdaların yasaklı ürünler arasına girmesiyle okullarda yüksek kiralarla ve sigortalı işçi çalıştırarak kantin işleten üyelerinin zora düştüğünü ve süratle artan zarar tablosunu değiştirmek için yeni formüller üretmek durumunda kaldıklarını bildirdi.

Tunç, bu doğrultuda, öğrenciler için, eğitim aldıkları okulların kantinlerinde, genelgeye ve gıda güvenliğine uygun şekilde, gıda mühendisi eşliğinde, hijyenik ortamda hazırlanmış ve sağlıklı ürünler içeren “kantin menü”sü hazırladıklarını, bunu da önce okul idaresi ve öğretmenlerine, sonra da öğrenci velilerine tanıtarak, yaygın hale getireceklerini belirtti.

Başkan Tunç’un, özel bir yemekçilik şirketine hazırlattığı “kantin menü”sü, ilk kez Adana merkez Çukurova ilçesinde bulunan Tabipler Odası İlkokulu’nda, okul idaresi ve öğretmenlere sunuldu. Öğretmenler, verilen menüyü oldukça güvenli ve yeterli gördüklerini belirtti.

Tunç da, öğretmenlerin tavsiyesi doğrultusunda, “kantin menü”sünü velilere daha yaygın şekilde tanıtmak için seminer düzenleyip, broşür yaptırarak tanıtımı hızlandıracaklarını ifade etti.

Pazartesi günleri; simit - ayran - meyve, salı günleri; börek - meyve suyu - meyve, çarşamba günleri; mantı - limonata - meyve, perşembe günleri; sandviç - ayran - meyve, cuma günleri; tost - süt ve meyveden oluşacak "kantin menüsü"ne velilerin de destek vermesi halinde öğrencilere belirli bir ücret karşılığında sunulacağını belirten Tunç, benzer menüyü, talep halinde anaokullarına da verilebileceklerini kaydetti.

Başkan Tunç, okul kantin işletmecisi üyelerinin, devletin gönderdiği genelgeye harfiyen uyarken, okul dışında seyyar tablalar ya da yerleşik iş yerlerinde açık olarak yasaklı ürün satışı yapılmasına karşı da başta zabıta, maliye memurları ve kolluk kuvvetlerinin engel olmasını istedi.
Kaynak: İHA