Kırım Tatar Milli Meclisi'nin Yasaklanması Kararı

Ukrayna Parlamentosu, uluslararası topluma Rusya’nın kararını kınama çağrısı yaptı.

Ukrayna Parlamentosu, uluslararası kuruluşlara ve yabancı devletlerin parlamentolarına, Rusya’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’ni yasaklama kararını kınama çağrısında bulunan bir karar aldı.

Parlamento Genel Kurulu'nda 248 milletvekilinin kabul ettiği kararda, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin Kırım Tatar halkının yasal temsilcisi olduğu, uluslararası hukuk kurallarına ve Ukrayna yasalarına uygun faaliyet gösterdiği ve Meclis’in faaliyetlerinde hiçbir suç belirtisinin olmadığı vurgulandı.

Kırım halkının korunmasının ve yok edilmesini önlemenin demokratik değerler ve hukuk kuralları içinde uluslararası toplumun ortak çabasıyla mümkün olabileceğine işaret edilen kararda, “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yarımadada yasaklanması Kırım Tatar halkına karşı Sovyet baskısının devamıdır.” ifadesi kullanıldı.

Parlamento kararında, uluslararası kuruluşlara ve yabacı devletlerin parlamentolarına, Meclis’i yasaklama kararının kınanması, tanımaması ile Kırım’ın yerli halkının uluslararası toplum tarafından korunması çağrısında bulunuldu.

Rusya’nın Kırım’a atadığı savcı Natalya Poklonskaya, 15 Şubat'ta Kırım Tatar Milli Meclisi'nin kapatılması için Kırım Yüksek Mahkemesine başvurmuştu. İlk duruşma 3 Mart’ta yapılmış, davanın görülmesi değişik gerekçelerle 6 kez ertelenmişti. Mahkeme,27 Nisan’da Kırım Tatar Milli Meclisi'ni aşırıcı örgüt kapsamına alarak faaliyetlerini yasaklama kararı almıştı.

Geçen hafta, Moskova'daki Rusya Yüksek Mahkemesi Meclis'in faaliyetlerinin durdurulması kararını onaylamış, karar resmi olarak yürürlüğe girmişti.
Kaynak: AA