Kepez'de Bir Sorun Daha Tarih Oluyor

Kepez Belediyesi, 1996-2001 yılları arasında yatırılan ve bugüne kadar tapuya çevrilemeyen bedelleri geri ödemeye hazırlanıyor.

Kepez'de Bir Sorun Daha Tarih Oluyor
Kepez Belediyesi Ekim ayı olağan Meclisi Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, başkanlığında toplandı. 19. gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısında, çözülemez denilen bir mülkiyet probleminin çözümü için önemli bir adım atıldı.

Tapuya çevrilemeyen bedel sorunu çözülüyor.

Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, 1996-2001 yılları arasında arsa bedeli olarak yatırılan ve tapuya çevrilemeyen bedellerin güncelleştirilmesi ve hak sahiplerine iade edilmesiyle ilgili bir çalışma gerçekleştirdi.

Bedellerin güncellenmesi, Denkleştirici Adalet İlkesine ve Yargıtay’ın yerleşik kararlarına göre yapıldı. Her bir makbuzun yatırıldığı tarihler başlangıç alınarak bedeller, Euro, Amerikan Doları, 24 ayar külçe altın, Tüketici fiyat endeksi, Yurtiçi üretici fiyatları indeksi, Ücret artış oranları ve Banka mevduat faiz oranlarına göre uzman bilirkişiler tarafından 30 Nisan 2016 tarihi itibariyle güncellendi.

428 vatandaşın yüzü gülecek

Her bir makbuzun parasal güncelleme değerini gösteren bedellerin ilgililerine iade edilmesini kapsayan düzenleme, gerekli kararın alınması için Kepez Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantısının gündemine alındı.

Gündem maddesinin görüşülmesi sırasında söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Serhat Demir, “1996-2001 yılları arasında yatırılan tapu bedelleriyle ilgili yapılan düzenleme kapsamında 5 bin makbuz değerlendirildi. Bilirkişiler tarafından yapılan çalışma neticesinde bir liste oluşturuldu. Makbuzlar yatırıldıkları tarihe göre güncellendi. Plan ve bütçe komisyonunda değerlendirilmesi ve Meclisimizin düzenlemeyi onaylamasından sonra 428 vatandaşımızın ilgilendiren bir konu Kepez’in gündeminden çıkmış olacak” açıklamasını yaptı.

Geçmiş yönetime teşekkür

Gündem maddesiyle ilgili söz alan Başkan Hakan Tütüncü de 1996-2001 yılları arasında yatırılan tapu bedelleri ile ilgili vatandaşların mağduriyetinin giderilmesinin her seçim döneminde gündem olduğunu ve konuşulduğunu anımsattı. Belediyelerin önceliğinin vatandaşlara tapu vermek olduğunun altını çizen Başkan Tütüncü, “Kepez Belediyesi kurulduğu tarihten beri başkanların, meclis üyelerinin ve bürokratların en önemli önceliği vatandaşların mülkiyet problemlerini çözmek olmuştur. Kepez’in mülkiyet problemlerinin çözümüne katkı vermiş eski başkanlara, meclis üyelerine ve bürokratlara teşekkür ederim” ifadesini kullandı.

Tapulamanın yasal altlığı 2004’de oluşturuldu

Tütüncü, 1996-2001 yılları arasında yöneticilik yapanların tapu tahsisiyle ilgili iyi niyetli bir takım girişimlerde bulunduğunu anımsatarak, “Bu girişimlerin bazılarının yasal altlığı olmadığından dolayı arsa bedeli olarak yatırılan bedeller tapuya çevrilememiş. Öyle makbuzlar var ki, vatandaş 5 bin metrekare için para yatırmış. Vatandaşımız diyor ki, ben 5 bin metrekare tapu bedeli için para yatırdım, sizin bana 5 bin metrekare tapu vermeniz lazım.

Ama 2004’ten sonra tapulamayla ilgili bir takım düzenlemeler yapılmış. Bu düzenlemelerin karşısında şuan bizim tapulama ile alakalı maksimum verebileceğimiz miktar yasal zayiatıyla hesap edilmesi neticesi toplam 260 metrekaredir. Bir kimse bin metrekarelik bir arsayı kullansa da şu an bu arsa için alabileceği maksimum tapu metrekaresi 260’dır. Bu 4706 ve 2981 sayılı kanunlarla sabit. Belediye olarak bu yasal sınırların dışına çıkamıyoruz.”

Başkan Hakan Tütüncü, “Elimizdeki mevcut şartlarla, yasalarla vatandaşımızın tapuya çevrilemeyen arsa bedelleri sorununu nasıl çözebiliriz? Bunun derdindeyiz. Açıklamada benden önce görev yapmış belediye başkanlarına teşekkür ettim. Çünkü herkes Kepez’e hizmet etmek için seçilmiştir. Benden önceki başkanlarımız gücü, imkânı ve ufku yettiğince halka hizmet etmiştir. Geçmişi eleştirmenin bir anlamı yok. Vatandaş bizden ağırbaşlı, olgun bir yönetim, aktüel siyasete belediyeciliği alet etmeyen bir yaklaşım ve bunun neticesinde yasal imkânlar karşısında kendilerine sunabileceğiniz çözümler bekliyor.”

4 milyon liralık ödeme

Tapu bedellerinin geriye ödenmesinde normal şartlarda yasal engellerin bulunduğunu kaydeden Tütüncü, “Geçtiğimiz aylarda Yargıtay’ın somut bir olaya karşı vermiş olduğu bir mahkeme kararından yola çıkarak, 1996-2001 yılları arasında yatırılan ve tapuya çevrilemeyen bedellerin güncellenerek ilgililerine ödenmesini kapsayan bir düzenleme hazırladık. Düzenleme 428 vatandaşımızın problemini çözmeye yöneliktir. Bu rakamın içerisinde 80 vatandaşımızın tapu alma hakları vardır. Bu kişilere tapulama yapılacak. Tapulama yapacağımız kişilere de 1996-2001 yılları arasında ödedikleri bedelleri mahsup edeceğiz. Geriye kalan vatandaşlarımıza da tapu hakları olmadığından dolayı ödedikleri bedelleri geri ödeminin yolunu açacağız. Yaklaşık 4 milyon liralık bir geri ödeme olacak. Vatandaşımızın mevcut şartlar altında devletten alacağını maksimum şekilde almaya dönük bir adım attık” dedi.

Kaynak: İHA