Kantinciler 'Kantin Menüsü' Hazırladı

MEB'in genelgesine göre kızartma, cips, çikolata, gofret, şeker, kek ve tatlandırıcılı içecek gibi birçok ürünü satmaları men edilen okul kantincileri, satışların azalma ihtimaline karşı meyve, börek, süt, limonata, simit gibi genelgeye uygun gıdalar içeren 'kantin menüsü' hazırlamaya başladı Adana Sabit Simitçiler ve Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Tunç: 'Velilerimizden, genelgeye ve gıda güvenliğine uygun, gıda mühendisleri eşliğinde hijyenik ortamda hazırlanmış ve sağlıklı ürünler içeren menümüze ilgi göstermelerini bekliyoruz.'

Adana'da okul kantin işletmecileri, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) 'Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesini' içeren genelgesine uygun olarak işletmelerini düzenlemeye başladı.

Adana Sabit Simitçiler ve Kantinciler Esnaf Odasından yapılan açıklamaya göre, MEB'in yeni eğitim öğretim yılında okul kantinlerinde satışı yapılacak ürünlerini belirleyen genelge, kantin esnafına tebliğ edilmeye başlandı. Genelge doğrultusunda kantinciler, satışları yasaklanan kızartma, cips, gofret, kek, tüm çikolata türleri, şeker ve şekerlemeler, hür türlü tatlandırıcılı içecek ve gıdaları raflardan indirdi.

İşletmeler, bu ürünlerin satışının yasaklanması nedeniyle satışların düşme tehlikesine karşı ise alternatif arayışlara girdi. Odanın desteğiyle bu kapsamda uzmanların gözetiminde her gün için genelgeye uygun gıdaları içeren kantin menüsü oluşturuldu.

Pazartesi, simit-ayran-meyve, salı, börek-meyve suyu- meyve, çarşamba, mantı- limonata-meyve, perşembe, sandviç-ayran-meyve, cuma, tost-süt-meyve olarak belirlenen menü, odanın pilot okul seçtiği Tabipler Odası İlkokulunda idareci, öğretmen ve velilerin beğenisine sunuldu.

Oda Başkanı Ahmet Tunç, yaptığı açıklamada, yeni dönemde okullarda satışı yapılacak gıda ve içeceklerin kriterlerini yeniden belirlemesiyle kantincilerin adeta raflarının boşaldığını, işletmecilerin kira ve personel giderleriyle artan sıkıntılarını azaltmak için yeni yollar geliştirdiklerini belirtti.

Bu doğrultuda, öğrenciler için eğitim aldıkları okulların kantinlerinde, genelgeye ve gıda güvenliğine uygun, gıda mühendisi eşliğinde, hijyenik ortamda hazırlanmış ve sağlıklı ürünler içeren 'kantin menüsü' hazırladıklarını ifade eden Tunç, sözkonusu menüyü öncelikle okul idareci, öğretmen ve velilerin görüşüne sunarak, yaygınlaştırmak istediklerini kaydetti.

Tunç, şunları belirtti:

'Kantin menüsünü velilere daha yaygın şekilde tanıtmak için faaliyetler düzenleyip, broşür yaptırarak tanıtımı hızlandıracak, menüyü yaygın hale getireceğiz. Beslenme çantası hazırlamak için vakit kaybetmek istemeyen velilerimize, güven verici menülerle ulaşmak istiyoruz. Velilerimizden, genelgeye ve gıda güvenliğine uygun şekilde gıda mühendisleri eşliğinde hijyenik ortamda hazırlanmış ve sağlıklı ürünler içeren menümüze ilgi göstermelerini bekliyoruz.'

Uygulamanın pilot olduğunun altını çizen Tunç, bu durumun geliştirilebileceğini, aynı günde farklı menülerle de velilere ve çocuklara seçme hakkı sunulabileceğini kaydetti.

Tunç, ayrıca, okul kantin işletmecisi üyelerinin, genelgeye harfiyen uyarken, okul dışında seyyar tablalar ya da yerleşik işyerlerinde açık olarak yasaklı ürün satışı yapılması, dolayısıyla haksız rekabete karşı tüm yetkililerin etkin denetim hizmetinin yerine getirilmesini istedi.
Kaynak: AA