Gümüşhane İl Genel Meclisi'nin Ekim Ayı Toplantıları Devam Ediyor

Gümüşhane İl Genel Meclisi’nin devam eden Ekim ayı toplantılarından Torul ilçesine bağlı 10 köyün Merkez ilçeye bağlanma talebiyle ilgili konu görüşüldü.

Gümüşhane İl Genel Meclisi'nin Ekim Ayı Toplantıları Devam Ediyor
İl Genel Meclisi toplantı salonunda Meclis Başkanı Şerif Bayraktar başkanlığında yapılan ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan’ın da katıldığı toplantıda geçtiğimiz ay gündeme gelen ve 3 ayrı komisyona havale edilen 10 köyün idari bağlılık konusu görüşüldü.

İl İdaresi Kanunu ve diğer kanun ve yönetmeliklerle belirtilen hususlar kapsamında geçtiğimiz ay İl Genel Meclisine gelen ve Plan ve Bütçe, Çevre ve Sağlık, İmar ve Bayındırlık komisyonlarına havale edilen konuyla ilgili komisyonlar tarafından yerinde yapılan görüşmeler ve çalışmalar sonucu hazırlanan raporlar İl Genel Meclisi üyelerine sunuldu.

Plan ve Bütçe Komisyonu başkanı Hüseyin Güvendi, Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Ahmet Güler, İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hüsamettin Şahin, gündem maddesiyle ilgili hazırladıkları raporu sundu.

Her üç komisyon başkanı köylere gittiklerini ve vatandaşlarla görüştüklerini, "Niye ayrılmak istiyorsunuz?" sorusuna vatandaşların "Biz merkeze daha erken ulaşıyoruz. Resmi işlerin dışında Torul’da işimiz olmuyor genelde" ifadelerini kullandıklarını belirtti.

Vatandaşların kamudan hizmet alma noktasında sorun yaşamadıklarını, eksikleri olmasına rağmen ilçenin diğer köylerinden daha ileri durumda olduklarını, bazı vatandaşların ise siyasilere kırgın olduklarını,

,devlet-millet işbirliğiyle işlerin yürüdüğünü tespit ettiklerini kaydeden komisyon başkanları, ayrılma işleminin diğer ilçe ve köylerde olumsuzluklar oluşturacağını belirterek ayrılmanın uygun olmayacağı yönünde görüş bildirdi.

Her üç komisyonun raporunun okunmasının ardından yapılan oylamalarda oy çokluğuyla komisyon raporları kabul edildi. Böylelikle İl Genel Meclisi, Torul ilçesine bağlı 10 köyün ayrılarak Merkez ilçeye bağlanması konusunda uygun görüş bildirmemiş oldu.

Torul ilçesine bağlı Arılı, Bahçelik, Dedeli, Gülaçar, Günay, Işık, İnkılap, Kalecik, Kocadal ve Yalınkavak köylerinin Merkez ilçe bağlanmak için başlattıkları süreç kapsamında köylerde referandum yapılmış, 920 seçmenden 736’sı oy kullanmış ve referandumdan ayrılmak için yüzde 95,24 oranında evet oyu çıkmıştı.

Bundan sonra ki süreçte konu Vali görüşüyle birlikte son yetkili makam olan İçişleri Bakanlığına gönderilecek.
Kaynak: İHA