Etiyopyalı Muhalif Göstericilerin Türk Firmalarına Saldırması

Saldırıya uğrayan firmanın işçileri Türkiye'ye döndü.

Etiyopya'da hükümet karşıtı göstericilerin protestolar sırasında saldırdığı Türk firmasının işçileri Türkiye'ye geldi.

Uçakla Atatürk Havalimanı'na gelen 50 kişi, firma yetkilileri tarafından karşılandı.

Kablo firmasının bilgi işlem müdürü Mehmet Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pazar günkü olayların içinde olmadıklarını ve olayların kendilerine yaklaşık 150 kilometrelik mesafede gerçekleştirildiğini söyledi.

Kendilerine yakın bir kasabada devam eden olaylarda otobüs ve tırların yakıldığını belirten Kahveci, 'Sonrasında bizim fabrikaya girdiler. Biz bu kadarını beklemiyorduk. Bilgisayarları ve dolapları kırdılar. Cep telefonlarımızı, cüzdanlarımızı aldılar. Para aradıkları belliydi. Muhasebe ve evrakları ateşe verdiler. Yağmalama bitti ama yollar kapalı olduğu için yerel yönetimden gelen olmadı.' dedi.

Genel Müdür Yardımcısı Harun Güneş ise olayların yerel yönetim ile merkezi yönetim arasındaki sürtüşmenin devamı olduğunu aktardı.

'Fabrikamızı bastılar. O bölgenin çeteleri, köylü toprağı olduğunu iddia edip sanayileşmesini istemeyen kişiler bunlar. Fabrikayı yağmalayıp insanların giysilerine kadar aldılar.' diyen Güneş, şunları anlattı:

'Türklerden başka bizimle birlikte çalışan Etiyopyalı işçiler de vardı ama onlara dokunmadılar. Biz de güvenli bölgelere sığındık. Kargaşa yaklaşık 2 saat sürdü. Yerel polis gelip güvenliği sağladı. Türk Büyükelçiliğine haber verdik. Onlar da yardımcı oldular. Pasaportu olmayanlara pasaport çıkardılar.'

Bu arada, pasaportu yetişmeyen 4 çalışanın Etiyopya'da kaldığı belirtildi.

Oromo bölgesine bağlı Dberzit kentinde hafta sonu düzenlenen 'Şükran Bayramı' etkinliklerinde, göstericilerin protestosu sonrası polis havaya ateş açmış ve yaşanan izdiham sonucu 50'den fazla insan hayatını kaybetmişti.

Hükümet ölümlerden muhalif grupları sorumlu tutmuş, olaya neden olan kişilerin adalete hesap vereceğini ifade etmişti. Yaşanan olay sonrası 3 günlük ulusal yas ilan edilmişti.
Kaynak: AA