Etiyopya'dan Mısır'a, 'Oromolara Destek' Suçlaması

Mısır'ın Etiyopya'da yönetim karşıtı silahlı Oromo Özgürlük Cephesine (OLF) destek verdiği iddia edildi.

Etiyopya devlet televizyonu, OLF'nin, Etiyopya'da izin verilmeyen toplantısını Mısır'da düzenlemesinin görüntülerini yayımlayarak, Mısır'ı OLF'ye destek vermekle suçladı.

OLF'ye desteklerini ifade eden bazı Mısırlıların toplantıdaki görüntülerinin yayınlandığı haberde, ismi açıklanmayan Mısırlı bir konuşmacının, Oromo'daki yönetim karşıtı gösterilere dikkati çekerek, 'OLF'nin bu yıl içerisinde ülkede yönetime el koyacağı' öngörüsünde bulunduğu aktarıldı.

Addis Ababa'yı Oromolara zulmetmekle suçlayan aynı konuşmacı, 'Oromo' devletinin kurulmasını umduklarını dile getirerek, Mısır ile Oromoların tek yürek olduklarını ifade etti.

Mısır'dan konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ruanda'nın başkenti Kigali'de temmuz ayında düzenlenen Afrika Birliği Zirvesi çerçevesinde Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile bir araya gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Mısır'ın Etiyopya'da yönetim karşıtlarına destek verdiği iddialarını yalanlamıştı.

Etiyopya'da polisin, pazar günü yüz binlerin katıldığı milli bayram kutlamalarında hükümet karşıtı sloganlar atan Oromo kabilesi üyelerine müdahalesinde 52 kişinin öldüğü bildirilmişti.

Etiyopya hükümetinin geçen yıl başlattığı Oromo eyaletindeki tarım arazilerini kamulaştırarak başkent Addis Ababa'nın sınırlarını genişletme çalışması nedeniyle bölgede Aralık 2015'ten Ağustos 2016'ya kadar hükümet karşıtı protestolar düzenlenmişti.

Resmi verilere göre, bu protestolarda yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybetti. Uluslararası insan hakları kuruluşları bu sayının çok daha fazla olduğunu iddia ediyor.

Etiyopya'nın 90 milyonluk nüfusunun yaklaşık 35 milyonunu Oromolar oluşturuyor.

Kaynak: AA