Demirtaş Açıklaması 'Büyüme Hedefleri Bu Şartlar Altında İyi'

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yüzde 3-4 civarında açıklanan büyüme hedeflerinin ülkemiz için yeterli olmasa da darbe girişimini atlatan, terörle yoğun mücadele eden ülkemizin bu şartları altında iyi hedefler olduğunu söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından dün açıklanan 2016-2019 Orta Vadeli Programın, ülkemiz ekonomisinin önümüzdeki yıllardaki yol haritası olacağını belirten Demirtaş, rakamlarda önemli değişiklikler yapıldığını söyledi.

Demirtaş, ”Başbakanımız Türkiye ekonomisinin hem büyüyeceğini, hem kaynak üreteceğini, hem de enflasyonu kontrol altına alacağını belirterek, 2017’de 2016’ya göre daha fazla yatırım yapılacağını söyledi.

Yeni Orta Vadeli Program’da 2016 yılı büyüme oranı tahmini yüzde 4,5’ten yüzde 3,2’ye revize edildi. 2017 hedefi ise yüzde 5’ten yüzde 4,4’e düşürüldü. Enflasyon 2017 hedefi ise yüzde 6’dan yüzde 6,5’a çıkartıldı” diye konuştu.

Orta Vadeli Programın öncelikli hedeflerinin ekonomik istikrar başta olmak üzere teknolojiye ve yenilikçiliğe yatırım ile ihracatın daha fazla desteklenmesi olduğunu ve bunların çok yerinde olduğunu belirten Demirtaş, “Büyümeye dair iş dünyasına entegre bir eğitim ile yeni iş alanlarının oluşturulması gibi hedefler son derece yerinde. Sayın Başbakanın açıkladığı hedefler arasında yer alan esnafın işyeri açması kolaylaştırılması, sağlıkta yerlileşme çalışmaları hız kazanması ve 2017-2019 döneminde Vergi Usul ve Gelir Vergisi kanunları yasalaşması iş dünyamıza hareket getirecek. Eximbank’ın destek bütçesinin 3 katı arttırılarak 1 milyar TL’den 3 milyar TL’ye (1 Milyar Dolar) çıkarılacak olmasını önemsiyoruz, ihracatımıza büyük destek olacak.

Yüzde 3-4 civarında bir büyüme ülkemiz için yeterli değil. Ancak 15 Temmuz Kalkışmasını atlatan, FETÖ-PKK-IŞİD gibi terör belalarıyla uğraşan ve kaynaklarının bir kısmını oraya akıtan ülkemiz ekonomisi için hiç de fena değil. Ayrıca ülkemiz büyüme rakamı dünya ortalamasının oldukça üzerinde. Program ülkemiz ve iş dünyası için umut verici” diye konuştu.

Kaynak: İHA