Brüksel Afganistan Konferansı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'Türkiye, 2018 ve 2020 yılları arasındaki dönemde Afganistan’a 150 milyon dolar taahhüt ediyor' 'Bizim, Afganistan’a 2002 ve 2015 yılları arasında resmi kalkınma yardımımız 1 milyar dolar oldu. Bu, Türkiye’nin bir başka ülkeye sağladığı en büyük kalkınma programı”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Türkiye, 2018 ve 2020 yılları arasındaki dönemde Afganistan’a 150 milyon dolar taahhüt ediyor.' dedi.

Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) ve Afganistan hükümeti tarafından ortaklaşa düzenlenen Brüksel Afganistan Konferansı'nda konuşma yaptı.

Afganistan’ın terör, uyuşturucu kaçakçılığı ve yoksulluk gibi zorluklarla yüzleştiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, güvenli, istikrarlı ve müreffeh bir gelecek için Afganistan’ın desteklenmeye devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Afganistan’ın son 14 yılda dikkate değer değişim süreci yaşamasına rağmen ülkede güvenlik durumunun halen kırılgan kaldığını, uluslararası toplumun Afganistan’a desteğinin devam etmesinin kritik olduğunu ifade etti.

Komşu ülkeler ve uluslararası toplumun Afganistan ile işbirliği yapması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, “Türkiye, Afganistan hükümetini güvenlik ve kalkınma gündeminde desteklemeye devam edecek.” diye konuştu.

- 'Kabil’de Kadın Üniversitesi kurulması üzerinde çalışıyoruz'

Türkiye’nin Afganistan’a yönelik özellikle toplumda kadın haklarının artırılması hakkındaki projelere önem verdiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Size örnekler vereyim. Biz, Afgan yetkililerle beraber Kabil’de Kadın Üniversitesi kurulması üzerinde çalışıyoruz. İlk grup Afgan kadın askeri personel Antalya’daki askeri eğitim programlarını başarıyla tamamladı. Japon hükümetinin desteğiyle Afgan kadın polislerin eğitimi Sivas Polis Akademisinde devam ediyor.”

Çavuşoğlu, Afganistan yönetimi ile Hizb-i İslami Partisi arasında uzlaşı anlaşması imzalanmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Afganistan’daki Ulusal Birlik Hükümeti’nin reform çabalarını olumlu karşıladığını vurgulayan Çavuşoğlu, reformların başarılı şekilde uygulanmasının ülkede daha fazla siyasi ve sosyal uyum sağlayacağını kaydetti.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Afganistan’ın kalıcı ekonomik kalkınmasına yapacağı katkıların devam edeceğine dikkati çekerek, “Bizim, Afganistan’a 2002 ve 2015 yılları arasında resmi kalkınma yardımımız 1 milyar dolar oldu. Bu, Türkiye’nin bir başka ülkeye sağladığı en büyük kalkınma programı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 2012 yılında Tokyo Konferansı’nda Afganistan için 150 milyon dolar taahhüt ettiğini anımsatan Çavuşoğlu, bunun, Afganistan’da özellikle eğitim, sağlık, altyapı ve hükümet kurumlarının kapasite inşasına yönelik projelere verildiğini bildirdi.

Çavuşoğlu, “Bugün, mutlulukla duyuruyorum ki Türkiye, 2018 ve 2020 yılları arasındaki dönemde Afganistan’a 150 milyon dolar taahhüt ediyor. Bu, Afgan yetkililerle Türkiye’nin ortak geliştirileceği projelerde kullanılacak.” diye konuştu.

Kaynak: AA