Telaferli Türkmenlerin Türk Askeri Talebi

Irak'ta Musul'a bağlı Telafer ilçesindeki Türkmenler, bölgeyi terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonunda Türk askerinin de yer almasını istiyor Erbil'e sığınan Telaferli Türkmen Oruç:'Türkiye'nin soydaşlarını korumak için bu operasyonda yer alması şarttır. Türkmenler olarak, Türkiye'nin atacağı bu adımı memnuniyetle karşılarız' Telaferli Türkmen Muhammed:'Türk askerinin gelip başta PKK ve DAEŞ, daha sonra ise Haşdi Şabi gibi milis örgütlerinden bizi kurtarması çok doğal bir haktır'

İDRİS OKUDUCU - Irak'ta Musul kenti ve ona bağlı Telafer ilçesindeki Türkmenler, bölgeyi terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonunda Türk askerinin de yer almasını talep ediyor.

DAEŞ'in saldırıları nedeniyle iki yıldan uzun süredir Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentinde ikamet eden Telaferli Türkmenler, Türkiye'nin soydaşlarını korumak kadar doğal bir hakkının olmayacağını dile getirdi.

Erbil kentine sığınan Telaferli Behçet Oruç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Bölgede, PKK unsurları, İran ordusunun bizzat destek verdiği Şii milis güçleri ve ABD askeri yer alırken neden Türk askeri olmasın? Türkiye'nin soydaşlarını korumak için bu operasyonda yer alması şarttır. Türkmenler olarak, Türkiye'nin atacağı bu adımı memnuniyetle karşılarız.' dedi.

Türk askerinin tarih boyunca gittiği her yere insanlık ve adalet getirdiğini belirten Oruç, 'Türkiye'nin sınırına çok yakın bir bölgedeki soydaşlarını koruması kadar normal bir şey olamaz.' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Ekim'de meclisin açılışında yaptığı konuşmada kendilerini unutmadığını hatırlatan Oruç, 'Telafer Türkmeni olarak sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bizi sahiplenerek sarf ettiği sözlerden çok gururlanıp sevindik. Aksi bir durumun yaşanması bizi çok üzecekti.' ifadelerini kullandı.

- 'Haşdi Şabi ve DAEŞ, Türkmenleri bölüyor'

Telaferli Türkmen, DAEŞ sonrasına ilişkin endişelerini de dile getirdi. Telafer ve Musul'daki Türkmenlerin DAEŞ'in elinden çok acılar çektiğini aktaran Oruç, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin bölgelerine girmesi halinde aynı acıların tekrar yaşanma ihtimali olduğunu belirterek şunları kaydetti:

'Telaferli Türkmenler olarak, Sünni veya Şii ayrımı yapmamız doğru değildir. DAEŞ ile Haşdi Şabi arasında herhangi bir farkın olmadığı düşüncesindeyim. DAEŞ ve Haşdi Şabi, Telafer'deki Türkmenleri resmen ikiye bölüyor. DAEŞ'e karşı nasıl durduysak aynı şekilde, Haşdi Şabi'nin de Türkmenlerin bölgesine girmesine karşıyız ve kendilerini kabul etmiyoruz. Haşdi Şabi'nin bölgedeki varlığı uzun süre mezhepsel iç çatışmanın yaşanmasına yol açacaktır.'

- 'Türk askeri barışı temin edecektir'

DAEŞ'in Telafer'i ele geçirmesinin ardından yaklaşık iki yıl önce Erbil'e sığınan Ali Süleyman ise DAEŞ sonrasında bölgede bir başka terör örgütü PKK'nın etkin olabileceği uyarısında bulunarak, 'Telafer'e girdikleri zaman PKK'yı kentten kim çıkaracak. Irak ordusu mu? Kesinlikle kimse çıkaramaz. Türk askerinin Peşmergeyle ortak hareket edip bizim güvenliğimizi sağlamaları lazım ve bundan memnuniyet duyarız.' diye konuştu.

'Musul operasyonu için birçok ülkeden asker gelirken neden Türkiye katılmak isteyince birden sesler yükselmeye başlıyor?' diye soran Süleyman, barışın temini için Türk askerinin Musul operasyonuna katılması gerektiğini vurguladı.

Telaferli Türkmen Süleyman, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Musul'daki Türkmenler başta olmak üzere Sünni Arap ve diğer etnik, dini azınlıklar, Türk askerini çok iyi şekilde karşılayacaktır. Türk askerinin kente girmesiyle barış temin edilecektir. Musul'daki tüm etnik ve dini unsurların geleceğinin temin edilmesi için Türk askerleri bu operasyona katılmalıdır.'

Süleyman ayrıca, 'Telaferli Türkmenler olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkmenlerin kaostan korunması yönündeki açıklamaları dolayısıyla başta kendisine daha sonra da Türk halkına teşekkür ediyoruz.' dedi.

- 'Türkmenlerin, PKK, DAEŞ ve Şii milislerden korunması lazım'

Telafer'de devlet görevlisiyken DAEŞ'in ilçeye girişiyle evini terk etmek zorunda kalan bir başka Türkmen Mühennet Muhammed de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkmenleri korumaya yönelik açıklamalarından çok memnun olduklarını belirtti.

Bölgedeki Türkmenlerin Türk askerini beklediğini kaydeden Muhammed, 'Musul'daki Arap ve Türkmenlerin güvenliğini düşünerek bize sahip çıkması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok teşekkür ediyoruz. Türk askerinin gelip başta PKK ve DAEŞ, daha sonra ise Haşdi Şabi gibi milis örgütlerinden bizi kurtarması çok doğal bir haktır. Musul ve Telafer'deki her yerin en kısa zamanda Türkiye gibi bir gücün eliyle kurtarılmasını dört gözle bekliyoruz.' dedi.

Muhammed, 'Türk askerinin bu kötü ve dar günde Türkmen kardeşlerine sahip çıkması lazım. DAEŞ saldırırken kimse bize yardımcı olmadı ancak Erbil hükümeti (IKBY) ve Türkiye sahip çıktı. Bundan çok memnunuz.' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26. Dönem 2. Yasama Yılı'nın açılışı dolayısıyla TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, 'Musul'un hemen kuzeyinde Telafer var. Burası da Türkmenlerden oluşuyor. Musul'a yapılacak bir operasyonun Telafer'i de hedeflediğini burada özellikle hatırlatmak isterim. Türkiye olarak, bölgenin asli unsuru olan kesimlerle iş birliği içinde, özellikle Arap ve Türkmen güçlerinin gereken şekilde desteklenmesi suretiyle Musul'un DEAŞ'tan kurtarılabileceğine inanıyoruz.' ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA