Tarsus Sahilindeki Balık Ölümleri Araştırılıyor

Tarsus Avcılar Kulübü Başkanı ve Fahri Av Müfettişi Tufan Dokucu, İçel’in Tarsus ilçesinde balık ölümlerine neden olan etkenlerin ortaya çıkarılmasını istedi.

Tarsus Sahilindeki Balık Ölümleri Araştırılıyor
Dokucu, İçel’in Tarsus ilçesinde balık ölümlerinin meydana gelen sahil ve ırmaklarda inceleme yaptı. Amaçlarının herhangi bir kuruma zarar vermek olmadığını ifade eden Dokucu, gözden kaçan noktaları tespit edip, sıkıntıların ortadan kalkmasına yardımcı olmak istediklerini söyledi.



Adana’dan başlayarak Tarsus sahiline kadar inceleme yapan Dokucu, Adana’da kirliliğin nedenlerini araştırırken, tespit ettiği yerlerdeki drenaj kanallarının kenarlarına atılan çeşitli atıkların balık ölümleri konusunda baş şüpheli olduğunu söyledi.



Adana’da hipodromun güney batı kısmında bulunan kanalların kenarlarına hiçbir denetim olmadan gelişi güzel bir şekilde rastgele yerlere dökülen sanayi, kimyasal ve evsel atıkların drenaj kanaları vasıtasıyla Seyhan Nehri ile buluştuğunu ifade eden Dokucu, bırakılan kimyasal atıkların ve çöplerin Adana’ya değil, Tarsus’a atıldığını vurguladı.

Üzerinde “dikkat” yazan çuvalların da Tarsus plajında olduğunu gösterip, çuvalın içindeki kimyasal maddeyi inceleyen Dokucu, Adana sınırları içerinde yaptığı tespitlerin arasından kirli akan kanalları takip ederek Tarsus’a 28 kilometre uzaklıktaki Baharlı Mahallesi yakınlarında bulunan Tarsus Plajı’nda incelemelerde buldu.

Tarsus Plajı’ndaki kumsalın üzerinin siyah bir tabakayla kaplanmaya başladığını ifade eden Dokucu, plajda yayılmaya başlayan tabakanın petrol gibi koktuğunu söyleyerek, “Bu yığını göstermek için buraya geldik. İnsanlar artık bu yüzden sahil ve plajlarımıza girmiyorlar. Yıllardır girmiyorlar” dedi.

Tarsus Plajı’ndaki kumsalda oluşan siyah tabakayı gösteren Dokucu, “Bu tabaka bizim Akdeniz kumunu bu hale getiriyor. Nehrin kenarından gelen o kirlilik bizim sahildeki kumumuzu bu hale getirmiş” diye konuştu.

Tarsus’ta yetişen endemik bitki türlerinin de kirlilikten etkilendiğini ve yok olduğunu ifade eden Dokucu, plajdaki canlı yaşamının da yok olmaya devam ettiğini yineledi.
Kaynak: İHA