Tanalp; 'Türkiye'de Ölüm Nedenlerinin En Az Yarısı Kalp Ve Damar Hastalıklarından Kaynaklanıyor'

Türkiye’de her yıl 200 bin insan kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor. Oysa alınacak bazı önlemlerle kalbi korumak mümkün. Uşak Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr.Ali Cevat Tanalp kalp rahatsızlığı riski taşıyan kişlerin yapması gerekenlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Tanalp; 'Türkiye'de Ölüm Nedenlerinin En Az Yarısı Kalp Ve Damar Hastalıklarından Kaynaklanıyor'
Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Tanalp ;"Sigarayı bırakın. Kolesterol, tansiyon ve kilonuzu kontrol altında tutun. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin. Düzenli olarak egzersiz yapın. Stresten uzak durun"dedi.

"AİLEDE KALP RAHATSIZLIĞI OLANLAR DIKKAT ETSIN"

Tanalp; "Türkiye’de ölüm nedenlerinin en az yarısı kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Her 1000 hastadan 1’inin bypass ameliyatı geçirdiğini biliyoruz. Kalp ve damar hastalıkları erkeklerde kadınlara göre biraz daha önce ortaya çıkar ve kırklı yaşlardan itibaren sıklığı artmaya başlar. Kadınlarda ise ellili yaşlardan sonra ve özellikle menopoz sonrası risk artışı görülüyor. Özellikle ailesinde erken yaşta (55 yaşın altında) kalp hastalığından ölümler olan ya da sebebi açıklanmamış ani kayıplar bulunan kişiler kalp hastalıkları açısından daha yüksek risk altındadırlar. Kırk yaşından sonra herkesin yılda bir kez kalp hastalıkları açısından check-up yaptırması şart" dedi.

Check-up sırasında kan yağları, kan şekeri , böbrek ve karaciğer fonksiyonları kontrol edilmeli,hastanın fiziksel kısıtlılığı yoksa efor testi yapılması gerektiğini de belirten Doç. Dr. Ali Cevat Tanalp "EKG ve akciğer grafisi çekilmelidir. Doktor gerekli görürse kalp ultrasonografisi olarak bilinen ekokardiyografi yapılmalıdır. Ekokardiyografide takip gerektiren bir kalp hastalığı saptanırsa (kalp delikleri , kapak hastalıkları gibi) doktorun uygun gördüğü sıklıklar işlem tekrarlanmalıdır. Efor testi esas olarak kalp damar hastalığının varlığını araştırırken, ekokardiyografi ile kalbin duvarları, kapaklarının fonksiyonları ve kalp delikleri gibi doğumsal hastalıklarının tanısı konulabilmektedir. “ifadelerini kullandı.

Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr.Tanalp son olarak şu uyarılarda bulundu;" Kalbinin Sesini Dinle! Kalp sorununda, ilk belirti genellikle efor sırasında göğsün ortasında geniş bir alanda hissedilen ağrıdır. Ağrı mide bölgesine, omuzlara, solda daha sık olmak üzere kollara ve sırta yayılabilir.Ağrı dışında nefes darlığı, kalp atışlarında düzensizlik, ayaklarda şişme ve halsizlik de kalp hastalığı bulgusu olabilir.Unutmayın! 40 yaşından sonra herkesin yılda bir kez kalp hastalıkları açısından check-up yaptırması şart. Check-up sırasında da mutlaka kan yağları, kan şekeri, böbrek ve karaciğer fonksiyonları kontrol edilmeli, efor testi yapılmalı. EKG ve akciğer grafisi çekilmeli. Ekokardiyografi doktorun gerekli gördüğü durumlarda yapılmalı ve kapak hastalıkları gibi yapısal kalp hastalıkları varlığında uygun aralıklarla tekrarlanmalıdır."
Kaynak: İHA