Orta Vadeli Plan Açıklandı

ASO Başkanı Özdebir: 'Hedefler gerçekçi ancak yapılacak reformlarla yatırım şevkinin canlandırılması gerekir'.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yeni Orta Vadeli Program'daki hedeflerin gerçekçi olduğunu belirterek, 'Ancak yapılacak reformlarla yatırım şevkinin canlandırılması gerekir.' ifadesini kullandı.

Özdebir, yazılı açıklamasında, 2017-2019 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'ı (OVP) değerlendirdi.

OVP'nin, ekonomideki öngörülebilirliği artırarak, beklentiler için bir çıpa oluşturduğunu vurgulayan, Özdebir, 'Konulan hedeflerin gerçekçi olması gerekmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde OVP hedefleri gerçekçi görünmekte, hatta mütevazi kalmaktadır.' değerlendirmesinde bulundu.

Özdebir, dünyanın içinde bulunduğu düşük büyümeye göre hedeflerin gerçekçi durduğuna ancak açıklanan büyüme hızlarının yeterli görülmemesi gerektiğine dikkati çekti.

Bütçe açığı hedefinde artışa gidilmesinin, mali disiplinden bir taviz biçiminde yorumlanmaması gerektiğini belirten Özdebir, 'Çünkü düşük büyüme ortamında çok düşük bütçe açığı gerekli de değildir.' ifadesini kullandı.

Özdebir, Eximbank'ın destek bütçesinin artırılarak bir milyar dolara çıkarılmasının olumlu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Dış pazarlarımızdaki koşullar nedeniyle ihracatta zorlanıyoruz. Eximbank'ın destek bütçesinin artırılması ve yeni getirilen ihracat teşvikleri bu zorlukları hafifletecektir. Bu arada standart dışı ithalatın neden olduğu haksız rekabet, piyasa gözetim ve denetim yoluyla engellenmeli, iç pazarımız kıskançlıkla korunmalıdır. Yapısal reformlara mutlaka devam edilmeli, yatırım ortamını iyileştirecek tedbirlere devam edilmelidir. Hükümet birçok reform paketi açıkladı. Bunların bazıları Meclisten geçti, bazıları da yakın bir zamanda geçecek. Ancak, iş adamının yatırım şevki, yatırım hevesi kırılmıştır. Hedefler gerçekçi ancak yapılacak reformlarla yatırım şevkinin canlandırılması gerekir.'
Kaynak: AA