Meme Kanseri Konusunda Bilinçlendirme

Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğü, meme kanseri konusunda bilgilendirmede bulundu.

Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, meme kanserinin kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer aldığı ifade edildi.

Hayat boyu 8 kadından birinin kansere yakalanma riski olduğu, meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Yapısı bozulup, kontrolsüz çoğalan kötü huylu hücrelere kanser, kanser hücrelerinin çoğalarak oluşturdukları kitleye tümör denir. Vücudun tüm doku ve organlarını tutabilirler. Süt bezleri ve üretilen sütü taşıyan kanalların içini oluşturan hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasına da meme kanseri denir. Sigara ve alkol kullananlar, bazı kimyasallar (katran, benzen, boya maddeleri, asbest, bazı kozmetikler ve deterjanlar), radyasyona maruz kalanlar, kötü beslenme alışkanlığı olanlar, annede, kız kardeş ve kız çocuğunda meme kanseri gelişmiş olanlar, 50 yaş üzeri kadınlar, erken adet gören kadınlar, adetten geç kesilen kadınlar, hiç doğum yapmayanlar, ilk doğumu 30 yaş üstünde yapanlar, uzun süre doğum kontrol hapı kullananlar meme kanseri riski taşır. Meme kanserinin belirtileri, Memede kitle, büyüme ve ağrı, meme cildinde çekilme, ödem, kızarıklık ve portakalsı görüntü, meme başında çekilme, kaşıntı, pullanma, koltuk altında kitle, meme başından akıntılardır, bu değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmeyiniz. Kanserden korunmak için sigara, alkollü içeceklerden uzak durunuz, yeterli ve dengeli besleniniz, gerekmedikçe röntgen filmi çektirmeyiniz. Yılda bir sağlık muayenesi yaptırınız, 20 yaşından itibaren tüm bayanlarımız ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır.'

Kaynak: AA