Kapıkule Sınırındaki Yoğunluk

Neredeyse 5 gündür Türk sınırında Bulgaristan’ın alım yapmasını bekleyen yüzlerce tır şoförü sıranın kendisine gelmesini bekliyor.

Uzun yol şoförlerinin en büyük sıkıntısı kuyruklarda boşa geçirdikleri zaman oluyor.

Her biri sefer başına para alan tır sürücüleri, zaman zaman sınır kapıları önünde takıldıkları tır kuyruklarında hem maddi hem manevi kayıplar yaşıyor.

Son günlerde Bulgaristan Türkiye’den tır alımını normal sayıdan daha aşağı çekti. Özellikle bu durum hafta sonundan başlayan ve hafta içine de sarkan tır kuyruğuna neden oldu.

Geçen aylarda sadece hafta sonları olan Türk ihracat tırlarının yoğunluğuna cevap veremeyen Bulgaristan’dan kaynaklı tır kuyrukları son günlerde hafta içi de görülmeye başladı. Bazı günler tır kuyruğu 25 kilometrenin üzerine çıktı.

Bulgaristan’da geçen hafta kaçakların geçişine para karşılığı yardım ettikleri iddiasıyla Kaptan Andreevo Sınır Kapısı’nda gerçekleşen ve 4 gümrük memurunun gözaltına alınmasıyla sonuçlanan operasyon sonrası daha da uzayan tır kuyruklarına Bulgaristan’ın ve Avrupa Birliği polisinin artırdığı kaçakçılığa yönelik önlemlerin neden olduğu belirtiliyor.

Soğutma kasalı tırların x-ray taramasına, brandalı tırların ise içerisinde cihazla karbondioksit ölçümü yapıldığı önlemlerin tır alımlarını geciktirmesi nedeniyle Türk tarafında çıkış bekleyen tır sürücülerinin Avrupa’ya geçmesi gecikiyor.

Tır alımını az da olsa hızlandıran komşu gümrükçüler tır kuyruğundaki hareketi durağan seyrinden hafif seyre çevirseler de yaklaşan hafta sonunda, ihraç ürünleri hafta başı yetiştirmek için Türkiye’nin dört bir yanından sınıra gelecek yeni tırlarla kuyruk yeniden artacağa benziyor.

- “Kuyruğun çilesini şoför çekiyor”

Hal böyle olunca kuyruğun çilesi de şoförlere kalıyor.

Erzakları biten, uykusuzluk çeken, yevmiyeden olan tır sürücüsü üstüne üstük bir de kuyrukta geçmeyen zamanda sıra gelmesini bekliyor.

Uzun süredir kuyrukta olan tır sürücülerinin en çok yakındıkları uykusuzluk ve erzaklarının bitmesi. Uyuyamadıkları için önlerindeki uzun kilometreleri düşünen uzun yol şoförleri duş ve tuvalet ihtiyaçlarını gidermemekten de dert yanıyor.

Hem yevmiyeden hem de ailelerine özlemden dert yanan sırasını bekleyen şoför, kuyruğun şoför jargonundaki bir başka adının da çile ve ızdırap olduğunu belirtiyor.
Kaynak: AA