İsrail Baskısı Altındaki Filistinli Öğrencilerin, El-Halil'de 'Kabus Dolu' Okul Yolu

İsrail'in çok sayıda askeri kontrol noktası oluşturduğu, ElHalil kentinin Tellu'r Rumeyde Mahallesinde yaşayan Filistinli öğrenciler ve yerliler, okula ve işe gidiş dönüş yolunda İsrail askerleri ile Yahudi yerleşimcilerin baskıcı uygulamalarına, sözlü tacizine ve çeşitli saldırılarına maruz kalıyor Tellu'r Rumeyde, bin 500 İsrail askerinin himayesinde yaklaşık 600 yerleşimcinin yaşadığı, 20 askeri kontrol noktası ile 100'e yakın bariyerin kurulduğu ve Filistinlilere ait yaklaşık bin 800 dükkanın zorla kepenklerinin indirildiği El Beldetu'l Kadime bölgesinin minyatürü niteliğindeKurtuba Lisesi onuncu sınıf öğrencisi Neccar:'Her gün okula giderken ve dönerken 3 ayrı askeri kontrol noktasında durduruluyoruz. Her seferinde üzerimiz aranıyor. Askerler, çantalarımızı açıyor, kitaplarımızın içini arıyor. Bu nedenle çoğu kez derslere geç kalıyoruz' İlköğretim beşinci sınıf öğrencisi Muhtesib:'Okula giderken bazı Yahudi yerleşimciler yolumuzu keserek sözlü tacizde bulunuyor ya da darp ediyor' Filistinli İsmail (70) :'Evimize giderken bir sürü kontrol noktasından geçiyoruz. Hatta bazen geçişimize izin verilmiyor. Başka yolları dolanmaya ve 3 kilometre yürümeye mecbur bırakılıyoruz. Hayatımızı cezaevinden daha zor bir hale getirdiler. 'İnşaat yapmamıza izin verilmiyor. Bizi her şeyden mahrum bıraktılar' Fırıncı Kadı: 'Burada yaşamak, ölüme hedef olmak, İsrail kurşunu sonucu çocuğunu, akrabanı ya da komşunu kaybetmek, tedavi görememek, akrabalarını ziyaret edememek demek''Yerleşime Karşı Gençler' sivil toplum kuruluşunun koordinatörü Amr: 'İsrail güçleri Filistinlileri bölgeden sürmek ve mahalleyi Yahudileştirmek istiyor. En radikal yerleşimciler burada ikamet ediyor. İsrail sadece bu mahallede 6 askeri kontrol noktası, bir Yerleşim birimi ile bir askeri kamp kurdu. İsrail'in baskıcı uygulamaları sonucu El Beldetu'l Kadime bölgesinde yaklaşık bin aile evlerini terk etmek zorunda kaldı'

KAYS EBU SEMRA - İsrail'in çok sayıda askeri kontrol noktası oluşturduğu, Batı Şeria'nın El-Halil kentindeki Tellu'r-Rumeyde Mahallesinde yaşayan Filistinli öğrenciler ve yerliler, okula ve işe gidiş dönüş yolunda İsrail askerleri ile Yahudi yerleşimcilerin baskıcı uygulamalarına, sözlü tacizine ve çeşitli saldırılarına maruz kalıyor.

İsrail güçleri tarafından, Filistin 'halk ayaklanmasının' başladığı Ekim 2015'ten bu yana, bıçaklı saldırı girişiminde bulundukları ya da şüpheli oldukları iddiasıyla 8 Filistinlinin öldürüldüğü mahallede yaşayan Filistinli bölge sakinleri ve öğrenciler, bir çok yerde kurulan askeri kontrol noktalarının her birinde teftişe tabi tutuluyor, evlerine özel araçlarıyla ulaşmaları engelleniyor.

Tellu'r Rumeyde Mahallesi, bin 500 İsrail askerinin himayesinde yaklaşık 600 yerleşimcinin yaşadığı, 20 askeri kontrol noktası ile 100'e yakın bariyerin kurulduğu, Filistinlilere ait yaklaşık bin 800 dükkanın zorla kepenklerinin indirildiği El Beldetu'l Kadime bölgesinin minyatürü niteliğinde.

Yaklaşık 300 Filistinli ailenin ikamet ettiği Tellu'r Rumeyde'de, taşlı saldırılara maruz kalan bazı Filistinlilerin, evlerinin camlarını demir parmaklıklarla kapattığı ve sokaklarda derin bir sessizliğin hakim olduğu gözleniyor.

-Öğrencilerin 'kabus dolu' okul yolu

El Beldetu'l Kadime'deki Kurtuba Lisesinde okuyan 10. sınıf öğrencisi Sacide en-Neccar, okula gidiş ve dönüş yolunda yaşadıklarını 'korku yolculuğu' olarak tanımlıyor.

Neccar, 'Her gün okula giderken ve dönerken 3 ayrı askeri kontrol noktasında durduruluyoruz. Her seferinde üzerimiz aranıyor. Askerler, çantalarımızı açıyor, kitaplarımızın içini arıyor. Bu nedenle çoğu kez derslere geç kalıyoruz.' dedi.

Neccar, Filistinli öğrencilerin, İsrail askerlerinin yanı sıra bölgede yaşayan Yahudi yerleşimcilerin çeşitli taciz ve baskılarına maruz kaldığını da sözlerine ekledi.

-'Yerleşimciler öğrencilerin yolunu kesiyor, sözlü tacizde bulunuyor ya da darp ediyor'

İlköğretim beşinci sınıf öğrencisi Salah Muhtesib, İsrail'in kontrol noktalarında rutin olarak gerçekleştirdiği 'garip' uygulamalarına işaret ederek, 'Giysilerimizi açmamızı istiyorlar. Nedendir bilmiyorum.' diye konuştu.

Muhtesib, 'okula giderken bazı Yahudi yerleşimcilerin, Filistinlilerin önlerini keserek sözlü tacizde bulunduklarını ya da darp ettiklerini' belirtti.

Öte yandan bölgede yaşayan 70 yaşındaki İsmail Zeyb, İsrail tarafından zulme maruz kaldıklarını, hayatlarını 'günlük işkenceyle' idame ettirdiklerini dile getirdi.

Zeyb, yaşadıklarını şu sözlerle özetledi:

'Evimize giderken bir sürü kontrol noktasından geçiyoruz. Hatta bazen geçişimize izin verilmiyor. Başka yolları dolanmaya ve 3 kilometre yürümeye mecbur bırakılıyoruz. Hayatımızı cezaevinden daha zor bir hale getirdiler. İnşaat yapmamıza izin verilmiyor. Bizi her şeyden mahrum ettiler.'

- 'Sokağa yalnız çıkamıyoruz'

Yerleşimcilerin taşladığı evinin camlarını demir parmaklıklarla kapatan Filistinli Zehra Ebu Iyşe de uzun yıllardır bu mahallede oturduklarına dikkati çekerek, İsrail güçlerinin Filistinlileri buradan sürmek istediğini söyledi. Ebu Iyşe, 'Tarif edilemez bir hayat ve sıkıntı yaşıyoruz. Çocuklarımızı evlendirmek istesek buraya gelmek isteyen genç kız yok. Burada İsrail askerlerinin ve yerleşimcilerin öldürdüğü gençlere bizzat şahit olduk.' diye konuştu.

'Tellu'r Rumeyde'de yaşıyorsan her an ölümle burun buruna gelebilirsin.' diyen Revan el-Muhtesib ise bölgede yaşadıkları baskıdan dolayı beş yaşındaki çocuğunun sokağa çıkmasına izin veremediğini, kendisi de dışarı çıkmak için eşini beklediğini ifade etti.

Mahallede fırıncılık yapan esnaf Enver el-Kadı, İsrail'in askeri kontrol noktalarında yaşlı çocuk demeden herkesin üzerini aradığını ve vatandaşların evlerine, arazilerine ya da okullarına ulaşmalarını engellediğini kaydetti.

Kadı, 'Burada yaşamak, ölüme hedef olmak, İsrail kurşunu sonucu çocuğunu, akrabanı ya da komşunu kaybetmek, tedavi görememek, akrabalarını ziyaret edememek demek.' serzenişinde bulundu.

-'İsrail Tellu'r Rumeyde'yi Yahudileştirmek istiyor'

Halil merkezli 'Yerleşime Karşı Gençler' sivil toplum kuruluşunun koordinatörü İsa Amr da 'İsrail güçlerinin Filistinlileri bölgeden sürmek ve mahalleyi Yahudileştirmek istediğini' aktardı.

El-Halil'in en eski mahallerinden Tellu'r Rumeyde'nin, 7 bin yıllık geçmişinin olduğunu hatırlatan Amr, İsrail'in planlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

'Mahalle Yahudileştirilmek, tarih çalınmak isteniyor. En radikal yerleşimciler burada ikamet ediyor. İsrail sadece bu mahallede 6 askeri kontrol noktası, bir Yerleşim birimi ile bir askeri kamp kurdu. İsrail'in baskıcı uygulamaları sonucu El Beldetu'l Kadime bölgesinde yaklaşık bin aile evlerini terk etmek zorunda kaldı.'

Kaynak: AA