İran Demiryolları Yetkilileri Malatya'da

TCDD Genel Müdürlüğü ile İran Demiryolları Genel Müdürlüğü arasındaki protokol gereğince heyetlerarası yapılan görüşmelerin 35'incisi Malatya'da gerçekleştirildi.

TCDD Genel Müdürlüğü ile İran Demiryolları Genel Müdürlüğü arasında 1989 yılında imzalanan protokol gereğince yapılan heyetlerarası görüşmelerin 35'incisi Malatya'da gerçekleştirildi.

TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, bölge müdürlüğü binasındaki toplantıda, İran Demiryolları heyetini Malatya'da ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye olarak İran ile dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin bulunduğunu aktaran Ülker, Malatya Elazığ, Bingöl, Muş Tatvan, Van ve Kapıköy güzergahının İran'a çıkış kapısı olduğunu ifade etti.

Kapıköy'ün 2 ülke arasında ihracat ve ithalatın yapıldığı bölgedeki tek sınır kapısı olduğunu belirten Ülker, 'Değişen dünya ve bölgesel şartlar itibarıyla bu güzergahtaki taşımacılığın önemli ölçüde artıracağını düşünüyoruz. Şöyle ki; demiryolları olarak bütün altyapımızı hemen hemen yeniledik. Ayrıca şimdiye kadar bir dar boğazımız olarak gördüğümüz Tatvan'dan Van'a feribot aktarmalarıyla ilgili feribotların çok eski olması nedeniyle zaman zaman sıkıntılar yaşadığımız malumdur.' diye konuştu.

Ülker, İran'a taşıdıkları yükün gelecekte artmasını tahmin ettiklerini aktararak, 'İnşallah bu artan yükümüz hem ekonomik hayatımızın canlanmasına hem de dost, komşu ülkemiz İran ile de ilişkilerimizin daha iyileşmesine vesile olmasını temenni ediyorum.' dedi.

- 'Demiryoluyla taşımacılıkta 1,5 milyon tona varmak istiyoruz'

İran Demiryolları Tebriz Bölge Müdürü Mir Hassan Mousavi de her iki dost ve Müslüman komşu ülke arasında taşımacılıkta ve her konuda iyi ilişkilerle iş birliğinin olduğunu söyledi.

Türkiye ve İran Demiryolu Genel Müdürleri arasında bir toplantı yapıldığını ve demiryolu taşımacılığında çeşitli kararlar alındığını dile getiren Mousavi, şöyle devam etti:

'Ekonomi, kültür, siyaset bakımından iyi ilişkilerimiz var. Bunların iyi bir kapasiteye ulaşması için de demiryolu çok önemli bir rol oynamaktadır. Geçmiş dönemdeki toplantılarda da çok iyi kararlar almıştık. Her iki ülke arasında çok iyi bir noktaya vardık. 612 ülke demiryolları arasında taşımacılık yapılmıştı. Bu nedenle ülkeler arasında hem ithalat hem ihracat istekleri vardır. Demiryoluyla taşımacılıkta 1,5 milyon tona varmak istiyoruz. Bu toplantıda da iyi kararlara varacağımızı düşünüyoruz. Taşımacılığımız ve yolcularımız her iki ülke arasında geçmişe göre daha iyi bir seviyeye gelecek.'

Toplantıya İran Demiryolları Cer Müdürü Hasan Ali Abbasi, İran Demiryolları Hareket Müdürü Cevad Abbasi, Ticaret Müdürü Muhammed Yegane, Ticaret ve Yük Uzmanı Şuca Nizami ile TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü yetkilileri katıldı.
Kaynak: AA