İran'da 'İdam Yasasının Hafifletilmesi' Tasarısı

İranlı 100 milletvekili, ülkenin idam yasasının hafifletilmesini öngören tasarıyı Meclis Başkanlığına sundu.

İran'da 100 milletvekilinin 'idam yasasının hafifletilmesini' öngören tasarıyı Meclis Başkanlığına sunduğu bildirildi.

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Meclis Hukuk ve Yargı Komisyonu Sözcüsü Hasan Nevruzi, İran'ın sıkça eleştirilen katı idam yasasının hafifletilmesini öngören tasarının 100 milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulduğunu duyurdu.

Haberde Nevruzi'nin, 'Bu tasarı silahlı çeteler ve uyuşturucu kaçakçıları için geçerli olmayacak. İlk kez ya da az bir miktar uyuşturucuyla yakalanan kişileri kapsayacak.' şeklindeki ifadeleri yer aldı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin (BMİHYK) nisan ayındaki raporuna göre, İran'da geçen yıl büyük çoğunluğu 'uyuşturucuyla ilgili suçlardan' olmak üzere 966 kişi idam edildi.

BMİHYK Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin de nisan ayında yayımlanan bir bildiriyle İran'a, uyuşturucuyla ilgili suçlara verilen idam cezalarını durdurma çağrısında bulunmuştu.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani de mayıs ayında başkent Tahran'da yaptığı bir konuşmada, ülkenin idam yasasının yeniden yazılması gerektiğini belirtmişti. Laricani, 'Uyuşturucuyla ilgili konularda yüksek düzeyde idamı öngören bir yasaya sahip olmamız nedeniyle ölüm cezasında dünya ülkeleri arasında ikinci ya da üçüncü sıradayız. Bu da ilahi bir hüküm olan kısasın sorgulanabilir hale gelmesine neden olmuştur.' ifadelerini kullanmıştı.

İran'da uyuşturucu bağımlıları tedavi merkezlerine yönlendirilirken, 30 gram ve üstü uyuşturucu maddeyle yakalanan kişiler ise idama mahkum ediliyor.

Kaynak: AA