Denizli Tekstilinde Babadağ Etkisi

Denizli tekstili üzerine yapılan araştırmada, tekstilin uzun yıllar Babadağlı büyük firmaların etkisinde olacağı bildirildi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Sosyoloji Bölümü Arş. Gör. Dr. Mustafa Gültekin, 'Denizli Kentindeki Babadağlı ve Buldanlı Aile İşletmelerinde Sosyal Sermayenin İşleyiş Mekanizmaları' konulu doktora tezi hazırladı.

Denizlili tekstil firmalarının yönetim kadrolarındaki kuşak değişikliği ve etkileri, firma yapıları, rekabet ve gelecekte Denizli tekstilinin hangi durumda olacağı gibi konuları araştıran Arş. Gör. Dr. Mustafa Gültekin, sayıca en fazla sanayicinin çıktığı beldenin Babadağ olduğunu belirtti.

- Sanayide Babadağlılar ağırlıkta

Sektörde Babadağlıların yanı sıra Buldanlı, Tavas Kızılcabölüklü ve Kaleli sanayiciler olmasına karşın, Babadağ'ın hem sayıca en fazla sanayicinin çıktığı belde olma özelliği taşıdığına hem de sektördeki en büyük firmaların birinci kuşaktakilerin büyük çoğunluğunun doğdukları yer olduğuna dikkat çeken Gültekin, şunları kaydetti:

'Firmayı Babadağ beldesinde küçük ölçekli bir işletme olarak kurduktan sonra Denizli’ye göç eden birinci kuşaklarla, doğal olarak Denizli merkezde doğan çocuklarının aldıkları eğitim çarpıcı bir biçimde tezatlık göstermektedir. İlk kuşak firma sahipleri ilkokul düzeyinde bir formel eğitim alabilmelerine karşın, 2. kuşak ve 3. kuşak aile fertlerinden erkek olanlar özellikle yabancı dil eğitimi veren, işletme ve yönetim bilimleri ağırlıklı branşlarda eğitim görmüşlerdir. Böylece, Babadağlı büyük firmaların küresel piyasanın gelişimine uygun biçimde, şu an yönetimde yer alan ve ileriki yıllarda yönetimde söz sahibi olacak ikinci ve üçüncü kuşaklarına, firmanın piyasadaki konumunu daha ileriye taşıyacak eğitim süreçlerinden geçirdikleri ve uzun yıllar Denizli tekstilinin bunların etkisinde kalacakları görülmüştür.'

- Firma yönetimleri aile dışına kapalı

Denizli tekstil iş kolundaki Babadağlı tepe firmaların gelecekteki sahiplerinin erkek çocuklar olması istendiğinden, özellikle erkek çocuklara yönelik yatırım yönelimli eğitim stratejileri üretildiğini ifade eden Gültekin, tepe konumdaki Babadağlı firmalarda 'erkek egemen' yapının orta ölçekli firmalarda da geçerli olduğunun gözlendiğini, firma yönetimlerinde aile dışına kapalı bir yapının hakim olduğunu kaydetti.

Gültekin çalışmanın bir başka göze çarpan yanı içinde, 'Piyasanın büyük kısmını kontrol eden Babadağlı firmalar, aralarında hem çıkar temelli güçlü dayanışma ağları kurmuşlardır hem de aralarında yüksek düzeyde rekabet içerisine girmişlerdir. Yani, aynı firmalarla hem rekabetin hem dayanışmanın yaşandığı ilginç bir piyasa mevcuttur. Denizlili firmalar arasındaki işbirliği de görece baskın konumda olan Babadağlı firmaların istekleri ve çıkarları doğrultusunda ilerlemektedir.' dedi.

Kaynak: AA