CHP'li Nurlu'dan TARİŞ Tepkisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Av. Mazlum Nurlu, TARİŞ’in geçen yıl 6 TL olan çekirdeksiz kuru üzüm fiyatını bu yıl için 3 TL olarak açıklamasına tepki göstererek, “TARİŞ çiftçiyi ortada bıraktı” dedi.

CHP'li Nurlu'dan TARİŞ Tepkisi
CHP’nin çiftçi kökenli Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, TARİŞ tarafından açıklanan kuru üzüm fiyatlarına tepki gösterdi. Nurlu, "Rekoltenin yüksek açıklanmasının ardından oluşan fiyatların düşeceği endişesini ortadan kaldırmakla görevli en büyük üzüm üreticisi örgütü olan TARİŞ’in çekirdeksiz kuru üzüm için açıkladığı 3 lira ile fiyatlar resmen yere çakılmıştır. Bu fiyat zor durumdaki çiftçiye destek olmak amacıyla müdahale alımı yapacak olan Tarım Kredi Kooperatiflerinin fiyatının bile altında kalmıştır. En büyük yaş üzüm ihracat pazarımız olan Rusya ile yaşanan krizler, diğer ülkelerdeki pazar sorunları yüzünden yaş üzüm ihracatı istenilen düzeyde yapılamamıştır. Sezon başlamadan fiyat açıklansın taleplerine kulak tıkayan TARİŞ Üzüm Birliği maalesef çekirdeksiz kuru üzüm fiyatının düşmesinin en büyük sorumlusudur. TARİŞ çiftçi lehine piyasada denge unsuru olması gerekirken, piyasayı alt üst eden kurum olmuştur. Çiftçi milletvekili olarak benim de ortağı olduğum ve çiftçinin haklarını korumakla görevli TARİŞ üst birlik yönetimi sırf koltuklarını korumak için adeta çiftçiyi satmıştır" dedi.

"Çiftçi geçen yıl cebine giren üzüm parasının yarısını kaybetti"

Geçtiğimiz yıl TARİŞ’in 6 TL olarak açıkladığı çekirdeksiz kuru üzüm fiyatını bu sene için 3 TL olarak açıklamasına sert tepki gösteren Nurlu, "Seçim olduğu için geçen yıl 6.00 lira olarak açıkladıkları çekirdeksiz kuru üzüm fiyatını, bu yıl 3 liraya düşürerek AK Parti’ye olan vefa borçlarını ödemişlerdir. TARİŞ’in AK Parti Hükümeti ile bir olup çiftçinin canına okuyacakları kimsenin aklına gelmezdi. Fakat bugün yaşananların tek açıklaması budur. Bu yüzden Manisa çiftçisi, geçen yıl cebine giren üzüm parasının yarısını kaybetmiştir." şeklinde konuştu.

"35 yıllık başkandan çiftçiye hayır gelmez"

35 yıldır üst birliğin başkanlık koltuğunda oturan kişi ve etrafındaki yöneticilerin, küçük siyasi çıkarları için her dönemde hükümetlerin payandası olduğunu ve uygulanan yanlış tarım politikalarına çanak tuttuklarını öne süren Nurlu, "Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Enerjisini ve heyecanını kaybetmiş, eskimiş yönetimin çiftçiye, TARİŞ’e ve ülke tarımına vereceği hiçbir katkı kalmamıştır. 35 yıllık başkandan artık çiftçiye hayır gelmeyeceği açıktır. Bugün yapılması gereken, yıllardır üzüm üreticisi çiftçilerin sahip çıktığı TARİŞ’in, bu zor günlerde üzüm üreticisine sahip çıkmasıdır. Çünkü 100 yıllık geçmişe sahip ve Ege Bölgesi üreticilerini kooperatifçilik ilkeleri doğrultusunda örgütleyen ilk kuruluş olan TARİŞ İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri, Türkiye’de kooperatifçiliğin tarihsel gelişim sürecinde oldukça seçkin ve onurlu bir yer tutmaktadır. Bu geçmiş, onurlu duruş, açıklanan üzüm fiyatı ile yerle bir edilmiştir. Artık üzüm üreticisi ortakların sabrı kalmamıştır. TARİŞ tarihine kara bir leke olarak geçen bu üst birlik yönetimi, çiftçilerden özür dileyerek acilen istifa etmelidir. Ege Bölgesindeki üzüm üreticilerinin en büyük örgütü olan TARİŞ’e yapılacak olağanüstü kongrede çiftçinin hakkını savunacak, gerçek çiftçilerden oluşan basiretli bir yönetim seçilmelidir. Gücü ve kudretini topraktan alan çiftçimizin bunu başaracağına eminim” sözlerine yer verdi.
Kaynak: İHA