ABD Ve Rusya'nın Suriye Temaslarını Durdurması

BM: 'Durumdan derin üzüntü duyuyoruz'.

Birleşmiş Milletler (BM), ABD yönetimi ile Rusya arasındaki Suriye'de çatışmaların durdurulması anlaşmasının başarıya ulaşamamasından derin üzüntü duyulduğunu bildirdi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Sözcüsü Jessy Chahine, BM Cenevre Ofisinde düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Suriye'de çatışmaların durdurulması anlaşmasının sürdürülmesi için Rusya ile kurulan ikili temasları sonlandırma kararını değerlendirdi.

Chahine, ABD ile Rusya arasında yapılan Suriye sorununa ilişkin yoğun ve uzun müzakerelerden olumlu bir sonuç çıkmamasına rağmen, BM'nin siyasi bir sonuca ulaşılabilmesi için çaba sarfetmeye devam edeceğini belirtti.

BM'nin Suriye'deki savunmasız durumdaki sivillere insani yardımları devam ettireceğini vurgulayan Chahine, 'BM, Suriye halkını asla sonsuz ve şiddetli çatışmaların kaderine terketmeyecek.' ifadesini kullandı.

Chahine, de Mistura'nın, ABD yönetimi ile Rusya'nın Suriye'de ve özellikle de Halep'te çatışmaların durdurulması anlaşmasının başarıya ulaşamamasından derin üzüntü duyduğunu da aktararak, de Mistura'nın perşembe günü konuya ilişkin detaylı basın toplantısı düzenleyeceğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye'deki çatışmaların durdurulması anlaşmasında gelinen son duruma ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 'ABD, çatışmaların durdurulması anlaşmasının sürdürülmesi için Rusya ile kurulan ikili temaslara katılımını durduruyor.' ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA