Siirtli Gazetecilere Verilen Eğitim Semineri Sona Erdi

Siirt Gazeteciler Derneğinin, Dicle Kalkınma Ajansı’nca (DİKA) desteklenen "Diksiyon eğitimi, haber yazılımı ve fotoğrafçılık" konulu eğitim programı sona erdi.

Siirtli Gazetecilere Verilen Eğitim Semineri Sona Erdi
Siirt Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen eğitimi programının ilk günü, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Özgül Birsen tarafından, “diksiyon ve dil eğitimi” konularında bilgi verilmesiyle başladı.

İkinci gün ise Doç. Dr. Haluk Birsen tarafından fotoğraf teknikleri hakkında bilgi verildi.

Özellikle gazetelerde kullanılacak fotoğrafların kaliteli ve yakın plan olması ve kullanılacak fotoğrafların altında o fotoğrafın dilini anlatacak birkaç cümlelik alt yazının olması gerektiğini aktaran Doç. Dr. Birsen, gazete sütunları ve puntların da okunaklı olması gerektiğini söyledi.

Haber tekniklerinin de genellikle ters piramit şeklinde yapılması gerektiğini dile getiren Birsen, "Ters piramit Türkiye’de genellikle kullanılan bir yazım tekniğidir, yani haberin en önemliden en önemsize göre yazılması gerekir. Ancak tersi, yani düz piramit olacak şekilde de yapılabilir. Düz primat haber tekniği daha çok usta gazetecilerin yaptığı bir tekniktir, bu da en önemsizden en önemliye doğru gitme gibidir. Ayrıca başlıklar kısa ve ilgi çekmesi gerekir. Spot başlıklar genellikle başlık ve ara başlıktan farklı ve dikkat çekici olmalıdır. Ara başlık ise haberi yansıtması gerekir. ’5N1K’ mutlaka haberde olması gerekir, bu da ’kim sorusu’ eksik olduğunda haber tamamlanmamış temektir. Ayrıca haberin vurucu cümleleri, yani önemli gelişmesi mutlaka sonuç bölümüne yazılmalıdır. Ayrıca birinci sayfa her zaman bizim vitrinimizdir. Birinci sayfada fazla spot haber verilmelidir. Birinci sayfada verdiğimiz vitrin başlıklar ve ara başlıklar ise iç sayfada verdiğimiz haber başlığı ve ara başlığından tamamıyla farklı olmalıdır. Bu, okuyucuyu haberi okumaya yönlendirecektir. Eğer biz birinci sayfada vereceğimiz önemli bir haberin manşet ve spotu aynı şekilde iç sayfada da verilecek olursa kimse iç sayfadaki verilen haberi okumaz. Gazeteciliğin en önemli kuralı haberin doğru olduğunun teyit edilmesi ve hiç kimseyi, grubu ve toplumu ’zan ve töhmet altında’ bırakmaması gerektiği gibi, ’kin ve nefret’ söylemi içermemesi gerekir. Çünkü gazetecilerin de topluma karşı bir sorumluluğu vardır” dedi.

Siirt Gazeteciler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Atilla Durak, 20 saatlik eğitim programının çok yararlı ve verimli geçtiğini belirterek, emeği geçen DİKA yöneticilerine teşekkür etti. Durak, "Üyelerimiz için haber yazılımı, fotoğraf teknikleri ve diksiyon-dil eğitimi konusunda bilgilerini artırma adına böyle bir program uyguladık. Son derece faydalı geçen eğitimde dernek üyesi gazeteciler yararlandı. Önümüzdeki dönemde ise benzer programlar yapmayı planlıyoruz. Desteklerinden dolayı Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Yılmaz Altındağ ve Siirt Destek Ofisi yöneticilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Program, Siirt Gazeteciler Derneği ve Dicle Kalkınma Ajansı tarafından katılımcılara sertifikalarının verilmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA