İBB İtfaiye Su Altı Arama Kurtarma Ekibinden Nefes Kesen Tatbikat

Bir yıldır su altı arama kurtarma eğitimi alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Su Altı Arama Kurtarma Ekibi, Florya sahilinde yapılan su altı arama kurtarma tatbikatı ile göreve başladı.

Su altı ve su üstünde senaryo gereği mahsur kalan kişilere yönelik yapılan nefes kesen tatbikatta kişiler kısa sürede kurtarıldı. Zorlu eğitim süreçlerinden geçirilerek 26 kişiden oluşturulan ekip, deniz kazaları, arama ve kurtarma çalışmalarında tüm Türkiye’ye hizmet verecek.

"Ekip, Başkanımız Kadir Topbaş’ın talimatı ile kuruldu"

Ekibin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın talimatı üzerine kurulduğunu belirten Ekip Amiri Nuri Tünnal, "Ekibimiz bir sene önce başkanımız Kadir Topbaş’ın talimatı ile, İstanbul İtfaiyesi içinden gönüllü, yüzmesi ve kondisyonu daha iyi olan arkadaşlardan 32 kişi belirlendi. Daha sonra bu kişiler 4 aylık askeri bir eğitime tabi tutuldular ve başarılı olan 26 kişi ile ekibimiz oluştu. Bu eğitim süresi zarfında yüzme, kondisyon, ağırlıklı dalış, can kurtarma, arama kurtarma gibi bir çok disiplinli eğitim aldılar. Arkadaşlarımız bu eğitimlerinin sonunda ortalama 5 kilometre yüzebiliyor, 10 kilometreye kadar koşabiliyorlar, su altında 42 metreye kadar her türlü arama kurtarma yapabiliyorlar. Sonunda 3 yıldız dalıcı belgesi, arama kurtarma belgesi, profesyonel balık adam belgesi, bronz ve gümüş can kurtaran belgesine sahipler. Böylelikle İstanbul ve Türkiye halkına hizmet edeceğiz" dedi.

"Su altı ve su üstünde oluşan olumsuzluklara anında müdahale edeceğiz"

10 yıldır İstanbul İtfaiyesinde çalıştığını belirten Hüsnü Fil ise, "Ocak ayında, İstanbul İtfaiyesi Su Altı ve Su Üstü ekibi oluşturuldu. Marmara Üniversitesinde konuyla ilgili bir eğitimden geçtik. Bu eğitimin içerisinde gerek karada yapılan arama kurtarma çalışmaları, gerekse suda yapılan arama kurtarma çalışmalarına ilişkin eğitimler aldık. Bu eğitimlerin sonunda bu ekip ortaya çıktı. Bu ekibin amacı, su altı ve su üstünde oluşabilecek her türlü kazaya ve olumsuzluğa en kısa zamanda en iyi şekilde müdahale edebilmek. Bugün de su altında kurtarma çalışmalarımız olacak, su üstünde ise botlarla bazı faaliyetlerimiz olacak" diye konuştu.

Kaynak: İHA