CHP Trabzon Milletvekili Pekşen Açıklaması

'14 yıl sonra bir siyasi iktidar ülkeyi bölme noktasına getirdiğini itiraf ve ikrar etmiştir. Bunun hesabı mutlaka olacaktır. Siyaset, hesap vermeden bu masadan kalkamayacaktır'

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlık sistemine ilişkin sözlerini eleştirerek, '14 yıl sonra bir siyasi iktidar ülkeyi bölme noktasına getirdiğini itiraf ve ikrar etmiştir. Bunun hesabı mutlaka olacaktır. Siyaset, hesap vermeden bu masadan kalkamayacaktır.' görüşünü savundu.

Pekşen, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesinin bazı KHK'ler ile ilgili CHP'nin başvurusu üzerine verdiği karara değindi.

Yüksek mahkemenin bazı KHK'lerle ilgili başvuruyu yetkisizlik gerekçesiyle reddetmesini hukuk tarihinde bir daha emsali olmayacak ağır bir karar olarak değerlendiren Pekşen, şu ifadeleri kullandı:

'Bugün geldiğimiz noktaya bir bakın. OHAL gerekçesiyle KHK'ler çıkarılıyor. Bu KHK'ler OHAL sınırları içinde midir, değil midir? Nasıl anlayacağız bunu. İncelemezseniz nasıl anlayacaksınız? OHAL, 3 ay ile sınırlandırıldığına göre, 3 ay sonra rektör seçimlerinde OHAL'de çıkarılmış KHK mi geçerli olacak, yoksa geçmişten beri yürürlükte olan usül mü geçerli olacak? Hangi usülün geçerli olacağına kim karar verecek? Anayasa Mahkemesi bu konuda bir inceleme yapmayacağına göre OHAL sınırlarını aşan bir KHK olamayacak mıdır? İncelenmeden nasıl ve kim karar verecektir? Kendi görevini, yetkisini yapmaktan kaçınan korkan, baskıya boyun eğen Anayasa Mahkemesinin ne varlığı vardır? Neyi temsil edecektir?'

Pekşen, Cumhuriyet gazetesinin bazı yöneticileri ve yazarlarına yönelik gözaltı kararlarını da eleştirerek, bunun hukuk devlet sınırları içinde kabul edilemez bir durum olduğunu vurguladı.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Pekşen, Başbakan Binali Yıldırım'ın 'Asıl başkanlık gelmezse Türkiye'nin bölünme riski var' şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine, '14 yıl sonra bir siyasi iktidar ülkeyi bölme noktasına getirdiğini itiraf ve ikrar etmiştir. Bunun hesabı mutlaka olacaktır. Siyaset, hesap vermeden bu masadan kalkamayacaktır. 14 yıldır iktidarlarının sonucunda ben ilk kez Türkiye'nin bölüneceğini bir başbakanın ağzından duyuyorum. Ne terör örgütünün böyle bir talebi var ne de bir başkasının.' karşılığını verdi.
Kaynak: AA