Azerbaycan'daki Programda Türkiye'deki Darbe Girişimi Ele Alındı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen “15 Temmuz Halkın Sesi, Adaletin Zaferi! Azerbaycan-Türkiye” isimli programla Türkiye’deki darbe girişimi ele alındı.

Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezi ile Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesinin (TÜRKPA) ortak düzenlediği programa, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, TÜRKPA Genel Sekreteri Jandos Asanov, milletvekilleri Ganire Paşayeva, Şemseddin Hacıyev, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve Azerbaycan ve Türkiye milli marşlarının okunması ile başlayan programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seslendirdiği “Azerbaycan-Türkiye” şiiri dinletildi.

TÜRKPA Genel Sekreteri Asanov, yaptığı konuşmada, “TÜRKPA olarak FETÖ’nün darbe girişimini şiddetle kınıyoruz ve her zaman Türk halkının yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Türk halkının seçtiği hükümeti ve Türkiye’nin demokratik değerlerini destekliyoruz. Üye ülkelerin devlet başkanları, olayın hemen akabinde konuya ilişkin net tavırlarını ortaya koydu” dedi.

15 Temmuz demokrasi şehitlerini anarak sözlerine başlayan Azerbaycanlı Milletvekili Ganire Paşayeva ise, “Bu bölgeye yeni senaryolar, oyunlar yazanlar, kuranlar çok güzel biliyor ki bu coğrafyada buna engel olabilecek tek güç Türkiye’dir. Türk ve Müslüman dünyasının en büyük gücü olarak bugün Türkiye’yi zayıflatmak ve bölgede planlar, senaryolar yapmak istiyorlardı. Türk halkı bu oyunların farkında ve buna asla izin vermeyeceğinin farkındaydım” diye konuştu.

Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Özoral, “Son yıllarda yurt dışında Türkiye hakkında olmadık iddialar, olmadık kararlar kabul edilmekte. Biz bütün bu yapılanların maksatlı olduğunu, tüm bunların tek noktaya yönelik olduğunu 15 Temmuz tarihinde açık bir şekilde gördük. 15 Temmuz günü büyük Türk milleti bütün dünyaya şunu gösterdi; bu milletin azim ve kararı, kendi içinden çıkmış, kendi üniformasını giymiş, kendi silahlarını almış milletine ateş eden hainleri canını, kanını feda ederek, hiç tereddüt etmeden çelik yumruğuyla her zaman ezecektir. Bugüne kadar böyle oldu, bundan sonra da böyle olacaktır. Türk milleti asla böyle bir hainliğe, kendi iradesine vurulacak böyle bir darbeye asla izin vermez. Cumhurbaşkanımızın 15 Temmuz gecesi yaptığı çağrısıyla bütün milletimiz sokaklara döküldü ve bu hainlere hak ettiği dersi verdi. 15 Temmuz bizim tarihimizde bundan böyle bir yandan hainlerin kara lekesi olarak anılacak, ama bir yandan da artık demokrasi bayramı olarak kutlanacak. Bizlere düşen bugünkü kuşaklar olarak bizden sonra geleceklere 15 Temmuz’u çok iyi anlatmak, ihanetin boyutlarını onlara göstermek ve gençlere gerçekleri anlatmaktır” ifadelerini kullandı.

Bu lanetli olaydan sonra ayakta olmaktan ve Azerbaycan’da bu duyguları paylaşmaktan gurur duyduğunu belirten Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü İbrahim Yıldırım ise, “Yaptığımız faaliyetlerle iki halka faydamız oluyorsa bu bize büyük bir heyecan ve gurur verir” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz gecesi ve sabahı ile ilgili bir gösterimin yapıldığı programda şiirler de seslendirildi.
Kaynak: İHA