Şampiyon Engelli Yüzücüye 'Özel' Ayakkabı

Paralimpik yüzmede Avrupa şampiyonluğu ve dünya üçüncülüğüyle Türkiye'nin göğsünü kabartan Beytullah Eroğlu, kısa ayağı için tasarlanan ve vücut dengesini korumasını sağlayacak özel ayakkabı sayesinde yeni bir madalyaya uzanmayı ümit ediyor Eroğlu: 'Artık düz yürüyebildiğim için belim rahatladı, bunun yüzmedeki performansımı olumlu etkileyeceğini düşünüyorum' 'İsteğim üzerine ayakkabıya cep telefonumu koyabileceğim cep yapıldı. Çaldığında ayağımla rahatlıkla çıkartıp kulağıma götürdüğüm telefonla konuşabiliyorum' Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Gürsoy: 'Tasarladığımız ayakkabıyla Beytullah'ın artık koşabildiğini görmek bizi mutlu etti'

TOLGA ALBAY - Paralimpik yüzmede Avrupa şampiyonluğu ve dünya üçüncülüğü elde eden engelli sporcu Beytullah Eroğlu'nun hayatı, ayakkabı sanayicilerinin tasarladığı özel ayakkabı sayesinde kolaylaştı.

Artık düz yürüyebilen, koşabilen hatta iki kolu olmamasına rağmen tasarlanan ayakkabı sayesinde cep telefonuyla konuşabilen Eroğlu, bu sayede 2017'de düzenlenecek dünya şampiyonasında daha iyi bir performans ortaya koymayı hedefliyor.

Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan iki kolunun olmadığını, sol bacağının diğerinden 13 santimetre kısa olması nedeniyle günlük işlerini görmekte zorluk çektiğini anlattı.

Ayaklarındaki dengesizlik nedeniyle beline yük bindiğini, bunun sportif başarısını da etkilediğini belirten Eroğlu, tesadüfen tanıştığı Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Süleyman Gürsoy sayesinde hayatının değiştiğini ifade etti.

- Ayakkabıya cep telefonu kılıfı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bedensel Engelli Özel Sporcular Şube Sorumlusu Mustafa İpek'in, bir lokantada karşılaştığı Gürsoy'a kendisinden bahsettiğini ve 'ona özel bir ayakkabı yapamaz mıyız?' dediğini anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

'Ayağıma göre özel bir ayakkabı tasarladılar. Giydikten sonra ufak tefek düzeltmeler yapıldı. Bu ayakkabıyı giydikten sonra günlük hayatım çok kolaylaştı. Artık düz yürüdüğüm için belim rahatladı. Eskiden yana yatarak yürüdüğüm için diğer ayağıma fazla yük biniyordu. Şimdi düz yürümek bir yana koşabiliyorum da. İsteğim üzerine ayakkabıya cep telefonumu koyabileceğim cep yapıldı. Çaldığında ayağımla rahatlıkla çıkartıp kulağıma götürdüğüm telefonla konuşabiliyorum. Bu ayakkabı hayatımı kolaylaştırmak için yapılan en özel ayakkabı. Belimdeki kaymayı önledi ve aynı zamanda antrenmanlardaki yorgunluğumu giderdi. Artık düz yürüyebildiğim için belim rahatladı, bunun yüzmedeki performansımı olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Emeği geçenlere çok teşekkür ederim.'

Paralimpik yüzmede Avrupa ikinciliklerinin ardından 2011 yılında Berlin'de Avrupa şampiyonu olduğunu, 2015'te de dünya üçüncülüğünü elde ettiğini anımsatan Eroğlu, 'Şimdiki rotam 30 Eylül 2017'de Meksika’da yapılacak dünya şampiyonası. Hazırlıklara başladım. Burada da hedefim dünya şampiyonu olmak.' dedi.

- Ayakkabı sayesinde vücut dengesini sağladı

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Süleyman Gürsoy ise başarılı bir sporcu olan gencin yaşadığı sorunu gidermek için daha önce deneyimleri olmamasına rağmen özel bir çalışma yaptıklarını belirtti.

Sporcunun sol ayağı için diğerine göre 13 santim daha yüksek ancak hafif bir tasarımla ürettikleri ayakkabıya cep telefonu için özel bir kılıf yaptıklarını anlatan Gürsoy, şöyle konuştu:

'Özel mekanizma sayesinde telefon çaldığında ayakkabının iç bölümündeki şeridi çekiyor ve telefon konuşmaya hazır hale geliyor. Ayakkabı sayesinde vücut dengesini de kazandı. Beytullah, giydiği günden beri ayakkabıyı ayağından hiç çıkarmadığını söyledi. Ona farklı renklerde 3 çift daha yapıyoruz. Yaklaşık bir aydır kullandığı ayakkabının ise bir santimetre civarında kısa olduğunu ve içe bastığını iletti. Bunu gideriyoruz. Böyle yüksek ayakkabılarda ayağın içe veya dışa basması normal çünkü bu bizin ustalığımızın dışına çıkarak ortopedinin alanına girdi. Onun için Belçika'da bir firma ile temasa geçip daha doğru bir ayakkabı yapıp Beytullah gibi arkadaşlara yardımcı olmak istiyoruz.'

Eroğlu için tasarladıkları ayakkabının kendileri için farklı bir üretim alanı da açtığına işaret eden Gürsoy, Türkiye'de yeteri kadar üretimi bulunmayan 'reçeteli ayakkabı' konusunda araştırma yaptıklarını vurguladı.

Bu konuya özel olarak eğilmek istediklerini dile getiren Gürsoy, ilgili kurumlarca desteklenmesi halinde, benzer sıkıntıları yaşayan engelliler için özel tasarım ayakkabı üretimine geçmek istediklerini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA