Patron Olmak İsteyenler 'Big Bang' Sahnesinde

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca: 'Türkiye'nin lider kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek'in girişimcilik yarışması Big Bang'de bu yıl 5 bin 468 adet rekor sayıda başvuru arasından seçilen en başarılı projeler büyük ödül için yarışacak''12 Kasım günü finali yapılacak yarışmada sahneye çıkacak 20 gruptan jüri tarafından en beğenilenler toplam 3 milyon Lira değerinde ödül, İTÜ ARI Teknokent'ten bir yıl süreyle ücretsiz ofis kazanacak ve kuluçka programına alınacak' 'Bu yıl yarı finale kadar gelen 71 grubun pek çoğu da 10'dan fazla melek yatırımcı ağı ve risk sermayesi fonları ile yatırım görüşmelerini sürdürüyor'

SELMA KASAP - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Türkiye'nin lider kuluçka merkezi ve girişimci hızlandırma programı olan İTÜ Çekirdek'in girişimcilik yarışması Big Bang'e (Büyük Patlama) bu yıl 5 bin 468 başvuru geldiğini bildirdi.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada üniversitede yürütülen bilim ve teknoloji faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.

İTÜ'nün teknoloji geliştirme bölgesi olan İTÜ ARI Teknokent'te 250 firmanın 467 önemli Ar-Ge projesi yürüttüğünü dile getiren Karaca, ayrıca öğrencilerin ve akademisyenlerin de şirket kurup araştırma sonuçlarını ticarileştirmek için Ar-Ge projeleri yürütebildiğini aktardı.

Girişimcilere danışmanlık yapan, yatırımcı bulan ve destek olmak isteyen İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezinde tüm Türkiye'den gelen girişimci teknoloji projelerinin desteklendiğini vurgulayan Karaca, yeni girişimlerin doğduğu Big Bang Girişimcilik Yarışması'nın bugün Türkiye'nin en büyük girişimcilik etkinliklerinden birisi olduğunu bildirdi.

Karaca, Big Bang'de yola çıkan teknoloji girişimcilerinin sektörlerinde başarılı olması için ödül sağlayan kurumsal destekçiler ve kişisel varlıkları ve tecrübeleriyle yatırımcılara destek olan 'melek yatırımcılar' sayesinde başlangıç sermayesi ihtiyaçlarını karşılayabildiklerine dikkati çekti. Karaca, girişimcilerin, verilen desteklerle hedef pazarlarda geçerli olacak şekilde patent alabildiklerini ve şirketlerini kurabildiklerini ifade etti.

Karaca, Yarışmanın Hakemler Kurulunun, konularında deneyimli melek yatırımcılar, çeşitli sektörlerden gelen uzmanlar ve akademisyenlerden oluştuğunu belirtti. Karaca, bu hakemlerin projelere yıl boyu rehberlik ederek, projeleri yakından tanıma imkanı bulduğunu, böylece teknoloji girişimcilerinin başarılı olması için en çok ihtiyaç duydukları maddi ve manevi desteklerin bir arada sunulduğuna işaret etti.

- Proje sayısı 5 bini geçti

Karaca, kuluçka merkezine 4 sene önce yılda 100'e yakın proje gelirken, bu yıl proje sayısının 5 bin 468'e çıktığını bildirdi.

Bu yıl 12 Kasım’da finali yapılacak Big Bang yarışmasında sahne alacak girişimcilerin rekor başvuru arasından aşamalı olarak yürüyen bir yıllık seçim süreciyle geldiğine değinen Karaca, 'En başarılı olacaklara İTÜ ARI Teknokent’te bir yıl süreyle ücretsiz ofis vereceğiz. Kurumsal destekçilerimizle beraber 3 milyon lirayı aşan bir ödül dağıtacağız. Ayrıca çok sayıda grubun bunlara ek olarak yatırımcı görüşmeleri de devam ediyor.' diye konuştu.

Geçen yıl Kuluçka Merkezinin performansı ile Avrupa’nın 8., dünyanın en iyi 18. kuluçka merkezi seçildiğini vurgulayan Karaca, 'Bu yıl artan performans ile daha da ön sıralara ulaşacağız ve girişimcilerimize dünyanın en iyi destek modellerinden birini sağlamaya çalışıyoruz.' ifadesini kullandı.

Karaca, bu yıl ayrıca ilk defa girişimcilere destek olunması için yatırımcılara açık çağrı yapıldığını da belirterek, şöyle devam etti:

'Big Bang’de sahneye çıkan 20 en iyi projeden başka da sayısız çok iyi proje var. Yarışmayı izlemek için gelenler sadece sahnedeki 20 projeyi değil, aynı zamanda Big Bang’de stant açan toplam 71 harika projeyi görme ve girişimcileriyle tanışma imkanı bulacak. Bu yıl yarı finale kadar gelen 71 grubun pek çoğu da 10'dan fazla melek yatırımcı ağı ve risk sermayesi fonları ile yatırım görüşmelerini sürdürüyor.'

Rektör Karaca, 12 Kasım’da yapılacak büyük finalden sonra, gelecek yılın başvurularının açılacağını ve bir yıl boyunca yeni projelerin gelecek yılın Big Bang'ine hazırlanacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA