Oto Yıkamacılar Da Okullu Olacak

TOBFED, kuracağı okulda, oto yıkamacı, oto kuaför, cam filmi, araç folyo kaplama uygulayıcısı, lastik, rot balans ustası, vale, mini onarım ve boyasız göçük giderme uzmanı yetiştirecek TOBFED Yönetim Kurulu Başkanı Bakırtaş: 'İlk etapta 2017 yılı için hedefimiz, Doğu ve Güneydoğu'dan bin gencimize eğitim onları verip meslek sahibi yapmak'.

ETEM GEYLAN - Tüm Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Başkanı Serkan Bakırtaş, federasyonlarının kuracağı okulda, oto yıkamacı, oto kuaför, cam filmi, araç folyo kaplama uygulayıcısı, lastik rot balans ustası, vale, mini onarım ve boyasız göçük giderme uzmanı yetiştireceklerini söyledi.

Bakırtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce meslek olarak kabul edilmeyen oto yıkama, oto kuaförü gibi işlerin 4 yıllık çalışmaları sonucunda meslek olarak tescil edildiğini belirtti.

Mesleki Yeterlilik Kurumu ile yaptıkları çalışmalar sonucunda 'oto yıkamacı', 'oto kuaför', 'cam filmi uygulayıcısı', 'araç folyo kaplama ustası', 'rot balans ve lastik ustası', 'vale', 'mini onarım ve boyasız göçük giderme ustası' olarak 7 meslek grubu belirlediklerini dile getiren Bakırtaş, bu alanda uzmanlaşmış, belgeli personel yetiştirmek istediklerini ifade etti.

Federasyon olarak özellikle eğitim konusuna büyük önem verdiklerini aktaran Bakırtaş, 'Sivil toplum kuruluşu olarak sektörümüzde eğitimli, kalifiye personel ve belgeli bir şekilde bilinçli çalışanlarımızın oluşmasını istiyoruz.' dedi.

- 'Şehir dışından gelenler okulda konaklayabilecek'

Bakırtaş, gelecek yıl İstanbul'da Mesleki Yeterlilik Kurumu ve üniversiteler iş birliğiyle bir okul kuracaklarını dile getirerek, şu bilgileri verdi.

'Meslek lisesi gibi bir okul değil, daha çok akademi gibi bir okul olacak. Çıraklıktan itibaren gençlerimizi alıp 3 ile 6 ay arasında eğitim vereceğiz. Şehir dışından gelecek gençlerimiz de okulumuzda konaklayabilecekler. İlk etapta oto yıkama ile başlayıp, daha sonra daha yüksek para kazanabilecekleri cam filmi uygulama gibi diğer işleri öğreteceğiz. Teorik dersin yanında pratik yapma imkanı da sunacağız. Belgelerini aldıktan sonra bu gençlerimizi iş sahibi de yapacağız. Sektörümüzde halen sertifikasız 220 bin çalışanı da kademe kademe belgelendirmeyi planlıyoruz. Okul sayısını daha sonra 12'ye yükseltmeyi hedefliyoruz.'

Güneydoğu'daki terör ve işsizliğin Türkiye'nin kanayan bir yarası olduğuna dikkati çeken Bakırtaş, 'İlk etapta 2017 yılı için hedefimiz, Doğu ve Güneydoğu'dan bin gencimize eğitim verip onları meslek sahibi yapmak. Bugüne kadar özel şirketlerimizle de aynı inançla Doğu bölgelerdeki birçok genç insanımızı yetiştirerek iş sahibi yaptık. Bundan sonra TOBFED olarak bunu başarmayı istiyoruz. Bu konuda Doğu ve Güneydoğu hemşehri dernekleriyle de çalışıp bin gencimize mesleki eğitim vereceğiz.' ifadelerini kullandı.

- 'Maaşlar 8 bin liraya kadar çıkıyor'

Bakırtaş, sektörde maaşların bin 500 liradan başladığını ve kalifiye bir ustanın maaşının 8 bin liraya kadar çıktığını vurguladı.

Türkiye'de 220 bin çalışanı ve 50 bin KOBİ'si olan büyük bir sektör olduklarını aktaran Bakırtaş, 'Türkiye'mizde 20 milyonun üzerinde araç var. Bunları bizler temizliyor, bizler yıkıyor, bakımlarını bizler yapıyoruz. Yaptığımız hesaplamalara göre 50 bin kişiyi daha istihdam edebiliriz. Üyelerimiz sektörümüzde yetişmiş, nitelikli eleman istiyor. Vereceğimiz eğitimlerle bu talebi karşılayacağız.' ifadelerini kullandı.

Okur-yazar olmayan gençlerin de öncelikleri olduğunu aktaran Bakırtaş, bu konuda Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan'la görüştüklerini belirterek, 'Okur-yazar olmayan çok gencimiz var. Onları topluma kazandırmak, birer iş sahibi yapmak bizim için gurur ve büyük bir onur olacak.' diye konuştu.

Kaynak: AA