Milletlerarası Anlaşmalar

Türkiye'nin, Fildişi Sahili ve Bolivya ile işbirliği anlaşması ve Uganda ile mutabakat zaptı Resmi Gazete'de yayımlandı Türkiye, '2007 Uluslararası Kahve Anlaşması'ndan çekildi.

Türkiye'nin Fildişi Sahili ile sağlık ve tıp bilimleri alanlarında, Bolivya ile ekonomi ve ticaret alanlarında işbirliğini öngören anlaşmalar ile Uganda ile madencilik alanında işbirliğini öngören mutabakat zaptı Resmi Gazete'de yayımlandı. Türkiye, '2007 Uluslararası Kahve Anlaşması'ndan çekildi.

Türkiye ile Fildişi Sahili arasında 29 Şubat 2016 tarihinde Abidjan'da imzalanan, 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Fildişi Sahili Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliğine Dair Anlaşma'nın onaylanması, Dışişleri Bakanlığının 27 Haziran tarihli yazısı üzerine 3 Ekim'de Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldı. Buna göre, Türkiye ve Fildişi Sahili eşitlik, karşılıklılık ilkelerine dayalı ve karşılıklı fayda temeline uygun olarak, sağlık ve tıp bilimleri alanlarında işbirliği yapacak. Türkiye'nin, 21 Ocak 2011 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan '2007 Uluslararası Kahve Anlaşması'ndan çekilmesi, Dışişleri Bakanlığının 15 Ağustos 2016 tarihli yazısı üzerine, 31 Mayıs 1963 tarihli ve 244 sayılı Kanu'nun 3'üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 3 Ekim 2016 tarihinde kararlaştırıldı.

Kampala'da 1 Haziran 2016 tarihinde imzalanan 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Uganda Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hidrokarbon, Madencilik ve Mineraller Alanlarında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı'nın onaylanması, Dışişleri Bakanlığının 29 Ağustos tarihli yazısı üzerine 3 Ekim'de Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldı. Mutabakat zaptına göre, Türkiye ve Uganda hidrokarbon, madencilik ve mineral alanlarında ikili bilimsel, teknik, teknoloji, hukuki, idari ve ticari işbirliğinin geliştirilmesini teşvik edecek.

Türkiye ile Bolivya arasında 29 Haziran 2011 tarihinde Ankara'da imzalanan 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bolivya Çokuluslu Devleti Hükümeti Arasında Ekonomik ve Ticari İşbirliği Anlaşması', Dışişleri Bakanlığının 8 Ağustos 2016 tarihli yazısı üzerine Bakanlar Kurulunca 3 Ekim 2016 tarihinde kararlaştırıldı. Anlaşmaya göre, iki ülke arasındaki ticareti ve ekonomik işbirliğini teşvik etmek ve kolaylaştırmak amacına yönelik Bolivya ile Türkiye arasında bir Ortak Ekonomik Komisyon (OEK) kurulacak.

Kaynak: AA