Manisa'da Zeytin Üreticileri Yağmur Duasına Çıktı

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde yaklaşık 6 aydır yağmur yağmaması üzerine, Çınaroba Mahallesi sakinleri, yağmur duasına çıktı Mahalle Muhtarı Petmez: 'Zeytinler susuzluktan dalında buruştu, toprağımız kurudu, mezarlarımızı iş makinesi ile kazabiliyoruz'.

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde yaklaşık 6 aydır yağmur yağmaması üzerine, Çınaroba Mahallesi'nde vatandaşlar yağmur duasına çıktı.

Saruhanlı'nın Çınaroba Mahallesi sakinleri, yağmur duası yapmak üzere, Çınaroba İlköğretim Okul bahçesinde bir araya geldi.

Çınaroba Mahallesi Muhtarı İsmail Petmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, kurak bir yaz geçirdiklerini, bu yüzden temel geçim kaynaklarında olan zeytin ağaçlarının susuz kaldığını belirterek, 'Bölgemizde akan yayla çeşmeleri kurudu, derelerden su akmıyor. Su sıkıntısı çekiliyor. Bu yüzden muhtar heyeti olarak yağmur duası organizasyonu yaptık. Çevre mahallelerdeki vatandaşları da davet ettik.' dedi.

Petmez, kuraklık nedeniyle zeytinde verimin düştüğünü vurgulayarak, 'Zeytinlerimizin taneleri küçük kaldı, gelişmedi hatta susuzluktan kurumaya başladı. Yağmur istiyoruz, burada dua edeceğiz. Verirse hep beraber yararlanacağız, rahmetin verilip verilmemesi Allah'a kaldı. Duamızı yaptık, bu bir sünnettir, gerisini Allah'a bıraktık.' diye konuştu.

- 'Toprak kurudu, mezar kazamıyoruz'

Mahalle sakinlerinden Ramazan Kavas, toprağın susuzluktan kuruduğunu, mezar kazarken zorlandıklarını ve iş makinesi kullanmak zorunda kaldıklarını bildirdi.

Kavas, 'Eskiden kazma ve kürek yardımı ile mezarlarımızı kazabiliyorduk, şimdi kuraklıktan dolayı toprak sertleşti ve kepçe tedarik etmeden mezar kazılmıyor. Ovalardaki akan çeşmelerimiz de akmıyor artık, kurudu' diye konuştu.

Çiftçi Mustafa Arpalı ise tarlaları sürerken zorlandıklarını, traktörün yakıtının arttığını vurguladı.

Saruhanlı ilçesinde yaklaşık 120 bin dekar zeytin arazisinin bulunduğunu anlatan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur da bölgenin temel geçim kaynağının zeytin olduğunu belirterek, yaklaşık 6 aydır yağmur yağmadığı için zeytinlerde buruşma gözlendiğini kaydetti.

Yağmur duasının ardından, duaya katılanlara yemek ikram edildi.
Kaynak: AA