Güney Kore'de Choi Skandalı

Resmi görevde olmadığı halde devlet başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığı ortaya çıkan Choi, ülkeye döndü.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin eski dostu Choi Soon-sil, resmi bir görevi olmamasına rağmen devlet başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığının ortaya çıkması üzerine hakkındaki iddialara yanıt vermek için başkent Seul'e döndü.

Güney Kore basınında yer alan haberlerde, bir din adamının kızı olduğu bilinen Choi'nin, hakkında, yetkisi olmadığı halde önemli devlet işlerine müdahil olmak suçlamasıyla soruşturma başlatılması üzerine ülkesine döndüğü belirtildi.

Park ile olan bağlantısını kullanarak maddi kazanç sağladığına dair suçlamalara yanıt veren Choi, hakkındaki iddiaları reddetti.

Ülkede dün binlerce kişi, arkadaşı Choi Soon-sil'in devlet işlerini yönlendirmesine göz yumduğuna ilişkin iddialar üzerine Park'ın istifası talebiyle gösteri düzenlemişti.

Muhalefetteki Minjoo Partisi'nden seçilen Seongnam Belediye Başkanı Jae-myung Lee, göstericilere hitaben yaptığı konuşmada, 'Park, devlet başkanı olarak otoritesini kaybetmiş ve bir ülkeyi yönetecek temel niteliklere sahip olmadığını göstermiştir.' ifadesini kullanmıştı.

Polis yetkilileri, başkent Seul'de uzun zamandan bu yana düzenlenen en geniş katılımlı hükümet karşıtı gösteri için yaklaşık 9 bin kişinin toplandığını belirtirken, organizatörler bu sayının 20 bine ulaştığını söylemişti.

Devlet Başkanı Park, dün, resmi bir görevde bulunmayan Choi'nin devlet işlerine karışmasına izin verdiğine ve devlet başkanlığı konuşma metinlerini paylaştığına ilişkin soruşturma sırasında 10 danışmanının istifasını istemiş, eski ve şimdiki yardımcılarından bazılarının evleri de savcılık kararıyla aranmıştı.

Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu söyleyerek bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve salı günü halkından özür dilemişti.

Güney Kore'de, geçmişte Rus Çarına siyasi meselelerde fikir veren ve doğa üstü güçlere sahip olduğuna inanılan Grigori Rasputin'e benzetilen Choi, Devlet Başkanı'na akıl hocalığı yapan 'gizemli bir karakter' olarak görülmesinin yanı sıra Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla suçlanıyor.

Skandalın, Park'ın Güney Kore'de gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı düşünülüyor. Bazı muhalefet partileri de Park'a istifa çağrısında bulunuyor.

Kaynak: AA