Çanakkale'de 10 Ayda 21 Bin 'Umut Yolcusu' Yakalandı

Yasa dışı geçişleri engellemek ve can kayıplarını önlemek için çalışmalarını aralıksız sürdüren Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ile jandarma ve polis ekipleri, Çanakkale il sınırlarında, yaklaşık 10 ayda kaçak geçiş teşebbüsünde bulunan 21 bin civarında yabancı uyrukluyu yakaladı Operasyonlarda, 2 ruhsatsız tabanca, 1 av tüfeği, 24 bot, 23 bot motoru, 5 tekne, çeşitli büyüklüklerde 180 araç ile 6 bin 828 can yeleği ele geçirildi.

Çanakkale'de yaklaşık 10 ayda, yasa dışı yollardan Midilli Adası'na ve Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan 21 bine yakın yabancı uyruklu yakalandı.

AA muhabirinin İl Jandarma Komutanlığı, Sahil Güvenlik ve İl Emniyet Müdürlüğü operasyonlarından derlediği bilgiye göre, iç savaş, siyasi ve ekonomik belirsizlik gibi nedenlerle vatanlarını terk ederek Avrupa'ya ulaşmaya çalışan binlerce yabancı uyruklunun, yasa dışı geçiş için yoğunlukla kullandıkları bölgelerin arasında Kuzey Ege de bulunuyor.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinden sadece 5 deniz mili uzaklıkta bulunan Yunanistan'ın Midilli Adası'nın, daha iyi yaşam için Avrupa'ya adım atmak isteyen yabancı uyrukluların geçmeye çalıştığı ilk durak olarak önem taşıması, Kuzey Ege sahillerini biraz daha öne çıkarıyor.

Güvenlik güçleri de bu çerçevede, göçmen kaçakçılığıyla mücadele etmek, yasa dışı geçişleri engellemek, özellikle olumsuz hava koşullarında bot ve teknelerin batması sonucu oluşan can kayıplarını önlemek amacıyla bölgede çalışmalarını etkin şekilde sürdürüyor.

Yabancı uyrukluların yoğun olarak kullandığı çıkış noktalarını gece görüş dürbünleri ve projektörlerle tarayan ekipler, bölgeyi sürekli kontrol altında tutuyor. Jandarma ekipleri de oluşturulan özel timler sayesinde 24 saat esasına göre göçmenlerin sahile inip denize açılmalarına engel oluyor.

Göçmen kaçakçılığıyla mücadele çalışmalarını '7 gün 24 saat' esasıyla sürdüren ekipler, özellikle, Ayvacık'ta Yeşil Liman, Kadırga Burnu, Bademli, Koruoba altı, Sivrice, Eşmece Boğazı, Gülpınar ve Assos açıkları ile Babakale sahil noktalarında yoğunlaşıyor.

Ekipler, 1 Ocak-24 Ekim arasında yaptıkları kaçak geçiş operasyonlarında, Suriye, Afganistan, Myanmar, Pakistan, Eritre, Irak, İran ve Fas uyruklu yaklaşık 21 bin kişiyi yakaladı.

Yakalananlar arasında ilk sırada 14 bin 739 kişi ile Suriye uyruklular bulunurken, bu ülkeyi 4 bin 257 kişi ile Myanmar ve 594 kişi ile Pakistan uyruklular takip etti.

Geçen yıl Irak ve İran'dan gelen yabancı uyruklu sayısında bu yıl düşüş yaşanırken, Fas'tan gelip Türkiye'yi geçiş noktası olarak kullanmak isteyen sayı ise 10 ayda 16 kişi olarak gerçekleşti.

Yapılan yol denetimleri, kırsal alan tarama faaliyetleri ile gerçekleştirilen kontrollerde yakalanan ve yasa dışı geçişi organize ettikleri öne sürülen 272 kişiden 37'si tutuklandı.

Operasyonlarda, 2 ruhsatsız tabanca, 1 av tüfeği, 24 bot, 23 bot motoru, 5 tekne, çeşitli büyüklüklerde 180 araç ile 6 bin 828 adet can yeleği ele geçirildi.
Kaynak: AA