Myanmar'da Protesto

Ülkenin kuzeyinde yüzlerce kişi, ordunun bölgedeki isyancılara yönelik saldırılarını protesto etti.

YANGON – Myanmar'ın kuzeyindeki Kaçin eyaletinde yüzlerce kişi ordunun bölgedeki isyancılara yönelik saldırılarına tepki gösterdi.

Kaçin eyaletinin başkenti Myitkyina'da toplanan göstericiler, Myanmar ordusunun Kaçin Bağımsızlık Ordusu'na (KIA) saldırılarını durdurmasını istedi.

Gösteriye katılanlardan Myitkyina sakinlerinden Nanpu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KIA liderlerinin hükümetle barış görüşmelerine devam ettiğini söyledi.

Ordunun bölgede Kaçin etnik grubuna yönelik operasyonlarına derhal son verilmesini talep ettiklerini belirten Nanpu, 'Ordu gerçekten savaş istemediğini söylüyor ama KIA'ya niye bu kadar ağır saldırılar düzenliyor?' diye konuştu.

Yerel bir polis memuru da göstericilerin protesto için gerekli izinleri almadıklarını ancak Kaçinlilerin acılarını anladıklarını, bu nedenle onlara müdahale etmeyeceklerini aktardı.

Myanmar ordusunun geçen hafta bölgede KIA kontrolündeki bir köye yönelik operasyonunda 2 yaşında bir çocuk ölmüş, 2 sivil yaralanmıştı.

Bir önceki hükümet, sekiz isyancı örgütle geçen yıl ekim ayında Ulusal Ateşkes Anlaşması imzalamıştı. En etkilileri dahil en az 13 grup anlaşmayı imzalamayı reddetmişti. Barış anlaşmasını imzalamayan etnik isyancı grupların en güçlülerinden KIA, ülkenin kuzeyindeki Kaçin eyaletinin ve doğusundaki Şan eyaletinin bazı kısımlarını kontrol altında tutuyor. Örgüt, anlaşmayı imzalamamasına rağmen 'iyi niyet göstergesi' olarak sivil Aung San Su Çi hükümetinin ağustos ayında düzenlediği Panglong (barış) Konferansı'na temsilciler göndermişti.

Ülkedeki etnik gruplar, merkezi yönetime ve orduya karşı silahlı eylemler düzenliyor, daha fazla özerklik talebinde bulunuyor.
Kaynak: AA