Mevsim Geçişini Hasta Olmadan Atlatın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, mevsim değişiklikleri sırasında vücudun adapte olması ve bu geçişin hastalık yaşamadan atlatılması için beslenmeye önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Mevsim Geçişini Hasta Olmadan Atlatın
Kış ayları yaklaşıyor. Doğru besinleri tüketerek vücut direncini güçlendirmek, hastalıklara yakalanmamak açısından çok önemli. Özellikle koyu yeşil renkli sebzelerde bulunan vitamin ve mineraller hastalıklara karşı adeta kalkan vazifesi görüyor.

Medical Park İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, mevsim değişiklikleri sırasında vücudun adapte olması ve bu geçişin hastalık yaşamadan atlatılması için beslenmeye önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Vücut direncini güçlendirmek için vitamin, mineral ve balık yağını besinlerden almak çok önemli. A, C, E vitaminleri, selenyum, çinko, magnezyum gibi mineraller ile omega 3 gibi yağ asitleri vücut için gereklidir. Salatalara koyacağınız 100 gram roka ve maydanoz günlük C vitamini ihtiyacınızın neredeyse tamamını karşılar. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerin içerdiği C vitamini ve folik asit gibi bileşenler bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Roka, maydanoz, brokoli, pazı, ısırgan gibi sebzeleri zeytinyağlı ve salata olarak tüketebilirsiniz” dedi.

C vitamini deposu kivi

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, “Portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi narenciyeler, kırmızı meyve ve sebzelerde bulunan C vitaminini yeterli miktarda alabilmek için günde 5-8 porsiyon sebze ve meyve tüketmelisiniz. Kivi, 100 gramında 80 miligram bulunan C vitamini içeriği ile adeta vitamin deposudur. Tropik bir meyve olduğu için her mevsim tüketilebilir. Bunların yanında protein ihmal edilmemeli, kırmızı et, tavuk, yumurta, süt ve ürünleri ile vücudun ihtiyacı karşılanmalıdır” diye konuştu.

"Balık yiyin, güneşli havada yürüyün"

Güneşin yaza oranla daha az görülmesi nedeniyle vücuttaki D vitamini gereksiniminin karşılanmasında sıkıntılar yaşanabileceğini ifade eden Fatma Baysal, “Vücuda yeterli miktarda omega 3 almak için haftada 2-3 kez balık yenmesini öneriyoruz. Bu tür besinlerin vücuttaki bağışıklık sistemi üzerinde oldukça güçlü etkileri var. Ayrıca güneşli günlerde 20 dakika kadar güneş ışığında yürümek D vitamininden direkt olarak yararlanmayı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

"Uzun süre aç kalmayın"

Medical Park İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal şunları söyledi:

“Vücudumuzda enerji yetersizliği bağışıklık sisteminin bozulmasına ve hastalıklara karşı direncin yitirilmesine neden olur. Bu durum çok çabuk hastalanmalara ve çok zor iyileşmeyi beraberinde getirir. Hastalıklara karşı dirençli olmak için kahvaltının atlanmaması ve öğünlerde yeterli beslenmek gerekli.”
Kaynak: İHA