'Mardin Masalcılar Buluşması'

Türkiye'nin farklı bölgelerinden geleneksel 'masal anlatıcıları'nın bir araya geldiği etkinlik sona erdi Mardin Müze Müdürü Erdoğan: 'Gelecek sene Uluslararası Masalcılar Buluşması yapmayı düşünüyoruz'.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, Türkiye'nin masallarının dünyaya yayılması için gelecek yıl 'Uluslararası Masalcılar Buluşması' düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.

Türkiye'nin farklı bölgelerinden geleneksel 'masal anlatıcıları'nın bir araya geldiği ve 3 gün süren 'Mardin Masalcılar Buluşması' sona erdi.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, etkinlik ile il merkezinin yanı sıra Yeşilli, Kızıltepe, Mazıdağı ve Ömerli ilçelerinde öğrenci ve vatandaşlara masallar anlatıldığını söyledi.

Okullarda 5 binin üzerinde öğrenciye masal yoluyla ulaşıldığını dile getiren Erdoğan, 'Mardin'in tarihi sokaklarında, müzede, gençlik merkezlerinde, okullarda, tarihi çarşı ve kıraathanelerde, köyde 3 gün boyunca her yaştan binlerce kişiye masal anlattık.' dedi.

Masalların insanlara kültürlerini öğrettiğini belirten Erdoğan, bu yapıtların, toplumun, bütün farklı kesimleri ile bir arada yaşamayı başarabilmesi için itici güçlerden olduğunu kaydetti.

- Uluslararası hale getirilecek

Mardin masalcılar buluşmasını uluslararası hale getirmeyi düşündüklerini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

'Nasıl ki bize 'Kırmızı Başlıklı Kız'ı okutuyorlarsa bizler de onlara bizim masallarımızı anlatacağız ve okutacağız. Bizim masallarımızın da dünyaya yayılması için buradan sinerji oluşturmamız lazım. Dünyadaki masalcılara bizim masallarımızı öğretmemiz gerekir ki kendi ülkelerinde bizim masallarımızı anlatsınlar. Bundan dolayı gelecek sene Uluslararası Masalcılar Buluşması yapmayı düşünüyoruz.'

Mardinlilerin programı çok beğendiğini vurgulayan Erdoğan, 'Dışarıdan gelen vatandaşların algılarını kırmak için de güzel bir etkinlik oldu. Buraya gelenler kendi memleketlerinde Mardin'i, terörden ziyade görülmesi gereken yerleriyle anlatacak.' diye konuştu.

Mardin'e hayran kaldığını belirten geleneksel masal anlatıcısı Arzu Candoğan ise etkinliğe katılım için İstanbul'dan geldiğini söyledi.

Candoğan, 3 gün boyunca Mardin'in tarihi sokaklarında unutulmaya yüz tutmuş değerleri ve masalları yeniden canlandırdıklarını ve halk ile buluşturduklarını kaydetti.

Mardinli Tugay Keleş de 3 gün boyunca unutulmaya yüz tutmuş masallar anlatılmasının kendisini sevindirdiğini dile getirdi.
Kaynak: AA