Fotoğraf Sanatçısı Dursun Çiçek, Öz Çekim Furyasını Eleştirdi;

Fotoğraf sanatçısı Kayserili Dursun Çiçek, son yıllarda kullanımı giderek artan öz çekimin (Selfie) fotoğraf sanatını olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek, ‘Öz çekim, fotoğraf sanatını adeta öldürdü.’ dedi.

Fotoğraf Sanatçısı Dursun Çiçek, Öz Çekim Furyasını Eleştirdi;
Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile Kayseri Medeniyetin Burçları Derneği tarafından düzenlenen ‘Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin Güz Dönemi seminerleri başladı.

Kayseri ve Civarı Elektrik A.Ş. Toplantı salonunda gerçekleştirilen seminere fotoğraf sanatçısı, yazar ve ilahiyatçı Dursun Çiçek, ‘Dijital Kayseri’ konusunda sunum yaptı. Çiçek, yazının medeniyetin, kültürün sonraki nesillere aktarılmasında önemli bir yeri olduğunu hatırlatarak, ‘Geçmişin birçok yönünü yazı ile tanıyoruz. Örneğin Evliya Çelebi, Seyahatname eseriyle kültürümüzü günümüze aktarmıştır. Daha nice seyahatname türünde yazılan kitaplar vardır. Ancak, fotoğraf makinasının icat edilmesiyle kültür aktarımında yazının yerini görsellik aldı. Fotoğraf, daha çok benimsendi. Çünkü fotoğraf, yazı ile anlatılması mümkün olmayan ayrıntıları, kolay ve aynı zamanda akıllarda kalacak şekilde anlatmaktadır. Şimdi Evliya Çelebi’nin elinde bir de fotoğraf makinası olsaydı, acaba ortaya nasıl bir eser çıkardı? ‘Daha farklı bir eser ortaya çıkardı’ diye düşünüyorum.’ diye konuştu.

Fotoğrafın görsel düşünme anlamına geldiğini hatırlatan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü; ‘Günümüzde görsel düşünme, istismar edilir hale geldi. Ortalık adeta fotoğraf çöplüğüme döndü. Özellikle öz çekim ile birlikte bu daha da arttı. İnsanlar sosyal medya aracılığıyla hemen hemen her anını paylaşır oldu. Bu da fotoğraf sanatını öldürüyor. Ancak, ortalık çöplüğe dönüştü diye güzel fotoğraf çekmekten vazgeçecek değiliz. Yine fotoğraf sanatını en güzel şekilde ortaya koymaya devam edeceğiz.’

Fotoğraf sanatçısı Dursun Çiçek, sunumunu Kayseri’nin tarihi gelişimini fotoğraflarla anlatarak, bitirdi.

Medeniyetin Burçları Derneği Başkanı Ali Dursun da seminerlerin 12. gerçekleştirdiklerini söyledi.



Seminere Gürcistan, Afganistan, Arnavutluk, Çad, Kenya, Suriye, Pakistan, Ukrayna gibi değişik ülkelerden gelerek Kayseri’de üniversitede okuyan öğrenciler katıldı.

Kaynak: İHA