Demokratik Kongo'daki Seçim Süreci

Seçim Komisyonu Başkanı Nangaa: 'Devlet başkanı seçiminin iki yıldan önce düzenlenmesi mümkün değil'.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) Seçim Komisyonu Başkanı Corneille Nangaa, ülkede devlet başkanı seçiminin ancak iki yıl sonra yapılabileceğini belirtti.

Nangaa, başkent Kinşasa'da düzenlediği basın toplantısında, seçim tarihi konusunda muhalefet ile iktidarın uzlaşılabilmesi amacıyla geçen ay başlatılan diyalog süreci kapsamında yeni bir seçim takviminin oluşturulduğunu bildirdi.

Seçmen kayıtlarının yeniden gözden geçirilmesi, lojistik ve bütçe konusundaki sorunların çözülmesi gerektiğini söyleyen Nangaa, kasımda gerçekleştirilmesi öngörülen devlet başkanı seçiminin bu nedenlerle Kasım 2018'den önce yapılmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Nangaa, 'Devlet başkanı seçiminin iki yıldan önce düzenlenmesi mümkün değil.' dedi.

DKC'de halkın 2016 sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimleri için sandık başına gitmesi bekleniyordu fakat kasım ayında yapılması öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi uzun süredir gündemdeydi.

Devlet Başkanı Joseph Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla muhalefetle kasımda ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalefet ise 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın, anayasaya aykırı olmasına rağmen koltuğunu korumaya çalıştığını öne sürmüştü.

Kinşasa'da iki hafta önce muhaliflerin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, Kabila'nın anayasal görev süresinin bitimi olan 19 Aralık'tan önce yönetimden ayrılması talebiyle gösteri düzenlemişti. Yerel kaynaklar, göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 32 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirmiş, muhalefet 100'e yakın kişinin öldüğünü iddia etmiş, Birleşmiş Milletler ise 53 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Yetkililer geçen hafta, başkentte siyasi gerekçelerle düzenlenmek istenen tüm gösterilerin yasaklandığını açıklamıştı.
Kaynak: AA