BM Genel Sekreteri Ban'dan Nükleer Silahsızlanma Çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban, nükleer silah bulunduran ülkelere acil ve öncelikli olarak silahsızlanma çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, nükleer silahı olan devletlerin bu tür silahları yok etmekle yükümlü olduklarını belirterek bütün ülkelere acil ve öncelikli olarak nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu.

Ban, İkinci Dünya Savaşı'nda atom bombası atılan Japonya'nın Hiroşima kentinin Belediye Başkanı ve Barış için Belediye Başkanları örgütünün Başkanı Kazumi Matsui tarafından BM Cenevre Ofisine gönderilen Ginkgo Biloba (Mabet ağacı) fidanının ekim törenine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Ban, BM bahçesine dikilen fidanın 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'da ölenlere saygının bir ifadesi olduğunu vurgulayarak 'Bu güzel fidan direncin ve barışın sembolüdür.' dedi.

Ban, nükleer silahı olan devletlerin bu tür silahları yok etmekle yükümlü olduklarının altını çizerek bütün ülkelere acil ve öncelikli olarak nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu.

Dünya vatandaşlarını ve özellikle de gençleri nükleer silahsızlanma konusunda liderlerine baskı yapmaya davet eden Ban, 'Gelecek nesillerin, bu sembolik ağacı görmesini ve dünyanın güvenli ve nükleer silahlardan arındırılmış bir gelecek için nasıl birleştiğini hatırlamalarını ümit ediyorum' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA