Anaokulu Öğretmeninden Velilere Tavsiyeler

Balıkesir Alişuuri İlkokulu’nda ana sınıfı öğretmenliği yapan Çiğdem Gedik, oyun ve etkinliklerle velilerin çocuklarıyla kaliteli zaman geçirebilmesini amaçlıyor.

Anaokulu Öğretmeninden Velilere Tavsiyeler
Anaokulu öğretmeni Çiğdem Gedik 10 yıldır öğretmenlik yaptığını ifade ederek, "Balıkesir’de 6. yıldan buyana çalışmaktayım. Aslen Kahramanmaraşlıyım. Çocukları çok seviyorum, mesleğimi severek yapıyorum. Zaten sevmeden bu işi yapmanız çok zor. Sabırla ve özveri ile çocuklarla iletişim kurarak onlarla birlikteyim. Benim üniversiteye girdiğim yıllarda bu branş fazla bilinmiyordu. Anasınıfı öğretmenliği diye geçiyordu daha sonra okul öncesi eğitim olarak adlandırıldı. Şansıma iyiki bu bölümü seçmişim tercihlerimde. Malatya’da İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümünden mezun oldum. Daha sonra ilk olarak İstanbul’da göreve başladım. Daha sonra Balıkesir Çandır İlkokulu’nda çalıştım. Sonrasında eşim subay olduğu için Şırnak’ta görev yaptım. En sonda buraya geldik" dedi.

Çocuklarla kaliteli zaman geçirilmeli

Yazdığı kitap hakkında bilgiler sunan Çiğdem Gedik "Bir proje üretme fikri doğdu bende, zaten aktif olarak sürekli bir şeyler yapmayı seven bir öğretmenim. Daha önceki yıllarda da çocuklarımızın faaliyetlerinden oluşan yıl sonu sergilerim oldu, bunun yanı sıra yıl sonu gösterileri de düzenledik. Önce küçük çapta başladık, daha sonra bunlar çok hoşuma gitti. Çocukların, velilerin özellikle Milli Eğitimin ilgisini çekti yaptığım yıl sonu etkinliği. Etkinliğe İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hüseyin Aşık ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Konakbay birlikte katıldılar onlarında dikkatini çekti. Bu beni daha güzel şeyler yamam için itici bir güç oldu. Çünkü emekler boşa gitmedi ve herkesin çok hoşuna gitti. Bende bu tür etkinlikleri neden devam ettirmeyeyim ve farklı neler yapabilirim diye düşündüm ve aklıma proje yapma fikri geldi. Yaz boyu düşündüm ve Çocuklarım ve sınıfım için bir proje yapmaya karar verdim. Oyun projesi geliştirmeye karar verdim çünkü çok az veli işleri yüzünden çocuklarla birlikte olabiliyor bu nedenle "Haydi anneler babalar oyunu" diye bir proje başlattım. Bunu Milli Eğitim’e giderek paylaştım ve projenin bir ürünü olarak kitabı yazdım. Yaptığımız bütün çalışmaları bu kitapta toparladım. Anne ve babaların çocuklarıyla birlikte oynayabilecekleri oyunlar kitapta yer alıyor. Projeye bu ismi vermemdeki amaç şuydu çocuklarla ailelerin kaliteli zaman geçirebilmesi, kaliteli zaman çok önemli. Çocuklarımıza zaman ayırıyoruz ama bire bir oturarak oyun oynayamıyoruz, göz kontağı kuramıyoruz, bu yapan çok az aile vardır. Bir kitap okumuyoruz yada oyun oynamıyoruz. Zaman ayırmaktan kastım kaliteli zaman yani 5 dakikada olsa 10 dakikada olsa o çocuğa gerekli özveride bulunarak dinleyerek, iletişim kurarak sadece zamanı ona ayırarak bunu ona hissettirip o çocuğu mutlu etmek" şeklinde konuştu.

"Velilere seminerler düzenledik"

Kitabın proje ve hazırlık aşamaları için Aralık 2015 yılında çalışmalara başladığını dile getiren Gedik, "Çalışmalarımın ardından Milli Eğitime giderek böyle bir çalışma yaptığımı anlattım çok beğenildi ve devam etmem söylendi izin aldım ve aynı yıl proje onaylandı. Aynı zamanda proje ortağı olarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Balıkesir Üniversitesine giderek görüştüm ve proje ortağı olmayı kabul ettiler. Proje ilk başladığında velilere eğitim semineri düzenledim. Üniversiteden bir hocamızla birlikte "Oyunun önemi ve Çocuklarla kaliteli zaman geçirmek" üzerine velilere bir seminerimiz oldu. Bu konuda önce velileri bilinçlendirdik ve velilere de sorarak nasıl oyunlar oynanmalı konusunda onlarında fikrini aldık. Daha sonra araştırma içine girdim ne gibi oyunlar oynanmalı. Şuan kitapta 36 oyun mevcut. Okulumuzun alt katıda laboratuar olarak kullanılan bir bölüm var. Biz burada okul çıkışlarında şöyle böyle yapacağız diyerek velileri yönlendirdim. Önce oyunumuzun materyalini oluşturduk daha sonra oyuncağımız bittikten sonra sınıfta sırayla velilerle oynadık. Eğlenceli olsun diye bazı oyunları hareketli seçtik. Bu zamana kadar velilerimiz bu şekilde hiç oyun oynamadıkları için kendileri de çok mutlu oldular ve çok hoşlarına gitti. En başında acaba yapabilirmiyiz diye düşündüler ama ben onlara her konuda yardımcı oldum maddi ve manevi olarak. Daha sonra yapılan oyuncak ve materyallerle birlikte oyun anında çekilmiş fotoğraflardan oluşan bir sergi hazırladık ve kitabımızın tanıtımını yaptık. Bu kitap için çok emek verdim mesaim dışında kendi zamanımdan ödün vererek hazırladım. Ben öğleden sonra İl Milli Eğitim, İlçe Milli Eğitim ve Üniversite arasında mekik dokudum. Oldukça emek verdim ama maddi imkansızlıklardan dolayı çok sayıda bastıramadım. Basım konusunda bir sponsor olursa bu kitabın çok daha fazla veliye anne ve babaya ulaşması beni çok mutlu edecek" dedi.

Kaynak: İHA