Akdeniz'deki Göçmen Faciasının 3. Yıl Dönümü

İtalya İçişleri Bakanı Alfano, hayatını kaybeden 386 göçmen için denize çelenk bıraktı.

ROMA – İtalya’nın Lampedusa adası açıklarında 3 yıl önce yaşanan faciada yaşamını yitiren göçmenler anıldı.

İtalya’nın Afrika’ya en yakın kara parçası olan Lampedusa adasının birkaç mil açığında, 20 metrelik balıkçı teknesinin alabora olmasıyla 366’sı kesin olmak üzere, 20 kadar da kayıpla birlikte toplamda 386 Afrikalı sığınmacının hayatına mal olan facianın 3. yıl dönümünde anma töreni yapıldı.

Tören kapsamında İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, Sahil Güvenlik botuyla denize açılarak, facianın yaşandığı yere çelenk attı.

Bakan Alfano, burada yaptığı konuşmada, “3 yıl öncesine kadar bu sorun İtalya’nın bir sorunuydu ama şimdi bugün Avrupa’yı ilgilendiren bir gün. AB nihai bir karar vereceği kavşakta. Ya kurallara saygı duyarak, yaşamları kurtaracağız ya da başarısızlık olacak. Fakat, bugün anlaşmalara imza atan bazı üye devletler, göçmenlerin yeniden yerleştirilmesine saygı göstermiyor. Bu çok ciddi bir durum” diye konuştu.

Bakan Alfano, hayatını kaybeden 300’ün üzerindeki göçmeni andıkları buluşmada, Macaristan’da dün yapılan ve katılım oranı düşük kaldığı için geçersiz sayılan göçmen karşıtı referandum için de “Macaristan’daki referandum gösterdi ki Macar halkı, Başbakan (Viktor) Orban’ın çizgisinde değil' ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Güney Avrupa sözcülerinden Carlotta Sami de adada facianın yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 3 Ekim 2013’ten beri Akdeniz’deki trajik kayıp ve ölü sayısını saymanın durmadığını ifade etti ve 'Bu sayı, bugün 11 bin 400’ün üzerinde. Sadece bu yıl 3 bin 498 insan, kurtuluşlarını bulmak için Avrupa’ya gitmeyi denerken bu denizde hayatını kaybetti. Biz bu kayıtsızlık ve alışkanlıkla bu trajedileri ele alamayız' dedi.

Adada anma etkinlikleri çerçevesinde 200’ü öğrenci bin kişinin katıldığı anma yürüyüşü yapıldı.

Bu arada, faciayla ilgili yargı sürecine bakan ve geçen ay nihai kararı veren Palermo’daki temyiz mahkemesi, 3 Ekim faciası sırasındaki teknedeki Somalili insan kaçakçısı Maouhamud Elmi Muhidin’e verilen 30 yıllık hapis cezasını onaylamıştı.

Kaynak: AA