AK Partili Bostan'dan CHP'li Özyiğit'e 'Lozan' Tepkisi

AK Parti İçel İl Başkan Yardımcısı Levent Ali Bostan, CHP İl Başkanı Abdullah Özyiğit’in, Cumhurbaşkanı’nın Lozan Antlaşması’yla ilgili sözlerini eleştirmesine tepki göstererek, “Lozan üzerinden ucuz siyaset yaparak Yenikapı’da yakalanan birlik ve beraberlik ruhunu bozmak isteyenler harekete geçmişlerdir. Lozan Anlaşması konusunda yapılan tartışmalar oldukça gereksiz ve amacı dışına çıkan tartışmalardır” dedi.

AK Partili Bostan'dan CHP'li Özyiğit'e 'Lozan' Tepkisi
AK Parti İl Başkan Yardımcısı Bostan, CHP’li Özyiğit’in, Lozan Antlaşması ile ilgili sözleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirmesine, yaptığı yazılı açıklamayla yanıt verdi. Özyiğit’in, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı sıfatını taşıyan şahsın, bağımsız bir ülke olmamızı sağlayan bir zaferi tanımaması akıl almaz bir durumdur” açıklamasını eleştiren Bostan, “Lozan üzerinden ucuz siyaset yaparak Yenikapı’da yakalanan birlik ve beraberlik ruhunu bozmak isteyenler harekete geçmişlerdir. Lozan Anlaşması konusunda yapılan tartışmalar oldukça gereksiz ve amacı dışına çıkan tartışmalardır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lozan ile ilgili söylemlerinden sonra ortaya Sevr anlaşmasını koyanlar olduğunu da belirten Bostan, “Bugün Sevr ile Lozan’ı karşılaştırmaya çalışıyorlar. Bu aziz millet Sevr’i asla kabul etmemiştir. Sevr yürürlüğe girmeyen bir anlaşmadır zaten. Hem Lozan’dan önce Türk milleti İstiklal Harbinde ortaya kahramanca bir mücadele koymamış mıdır? Türk Milletinin istiklal mücadelesini bu yüzden sadece Lozan’a bağlamak mümkün değildir. Kaldı ki, Lozan görüşmelerinin ilk etabında heyetimizin geri döndüğünü biliyoruz. Sonra o günün şartlarına göre tekrar müzakereler yapılmış ve bir noktaya gelinmiş. Lozan zafer mi, hezimet mi bu tartışma tarihçiler arasında o günden bugüne devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye, o bölgedeki egemenlik haklarından vazgeçmedi”

İl Başkanı Özyiğit’in ‘Süleyman Şah Türbesi’ni işaret ederek, “AKP savaş kaybetmeden toprak kaybeden ilk iktidardır” sözlerini de eleştiren Bostan, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nun yerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yaptığı başarılı bir operasyonla değiştirildiğini anımsattı. Süleyman Şah Türbesi’nin, savaş şartlarının hakim olduğu Suriye’de daha güvenli bir mevkiye taşındığını dile getiren Bostan, şöyle devam etti:

“Orada 38 askerimiz görev yapıyordu. Onların can güvenliğini tehlikeye atmak mümkün değildi. Hem bu hamle ile Türkiye Ortadoğu’daki savaş ortamına çekilmekten de kurtulmuş oldu. Oraya yapılacak askeri bir saldırının telafisi mümkün olmayacaktı. Türbe yine Suriye topraklarında bir bölgede. Kaldı ki, Türkiye o bölgedeki egemenlik haklarından vazgeçmiş değildir. Yani Türkiye bu taşıma olayından dolayı toprak kaybı yaşamamıştır. Kaldı ki, Türbe ilk defa taşınmamıştır.”
Kaynak: İHA