Soruşturmalardaki Süre Sınırı

Resmi Gazete'de yer alan 675 sayılı KHK ile 15 Temmuz'dan OHAL kararının alındığı 20 Temmuz'a kadar geçen sürede görevden uzaklaştırılanlar hakkındaki soruşturmalara ilişkin mevzuattaki süre kısıtlaması, OHAL boyunca uygulanamayacak Söz konusu hüküm, 15 Ekim itibarıyla geçerli olacak.

Resmi Gazete'de yer alan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 15 Temmuz'dan olağanüstü hal (OHAL) kararının alındığı 20 Temmuz'a kadar geçen sürede görevden uzaklaştırılanlar hakkındaki soruşturmalara ilişkin mevzuattaki süre kısıtlaması, OHAL boyunca uygulanamayacak. Söz konusu hüküm, 15 Ekim itibarıyla geçerli olacak.

OHAL kapsamında Resmi Gazete'de yayımlanan 675 sayılı KHK'da 'Soruşturma Süreleri' başlığı altındaki 13. maddede, 15 Temmuz'dan OHAL kararının alındığı 20 Temmuz 2016 tarihli ve 9064 sayılı Bakanlar Kurulu kararına kadar geçen sürede görevden uzaklaştırılanlar hakkındaki soruşturmalara ilişkin mevzuattaki süre kısıtlaması, OHAL boyunca uygulanamayacak.

Söz konusu hüküm, 15 Ekim'den itibaren geçerli olacak.

- Dava ve takip usulü

Yine 675 sayılı KHK'da 'Dava ve Takip Usulü' başlığı altındaki 16. maddede, 20 Temmuz 2016 tarihli ve 9064 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla ülke genelinde ilan edilen OHAL kapsamında yürürlüğe konulan KHK'lar gereğince kapatılan kurum, kuruluş, özel radyo ve televizyonlar, gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanalları ile bunların sahibi gerçek veya tüzel kişiler aleyhine 17 Ağustos 2016'dan önce açılan davalar ile başlatılan icra ve iflas takipleri düşürülecek.

Açılan davalar ile başlatılan icra ve iflas takiplerine, 670 sayılı KHK'nın 5'inci maddesi uyarınca düşme kararı alınacak ve bu kararlar dosya üzerinden kesin olarak verilecek.

Tarafların yaptığı yargılama giderleri ve icra takip giderleri de kendi üzerlerinde bırakılacak.

Bu kararlarda davacı veya alacaklının 670 sayılı KHK'nın 5'inci maddesinde belirtilen usule uygun ilgili idari makama, tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük hak düşürücü süre içinde başvurabilecek.

İdari başvuru üzerine idari merci tarafından verilecek karar aleyhine idari yargıda dava açılabilecek ve idari yargının verdiği karar kesin olup, uyuşmazlık adli yargıda hiçbir şekilde dava konusu yapılamayacak.

Kaynak: AA