Şeker Pancarı Üreticisini Memnun Etti

Manyas Ziraat Odası Başkanı Danç: 'Bu yıl iklim şartlarının pancar üretimine uygun olması, pancardaki şeker oranının da istenilen oran olan yüzde 1415 seviyesini yakalamasını sağladı'.

Balıkesir'in Manyas ilçesinde, bu yıl iklim şartlarının uygun olması nedeniyle şeker pancarındaki polar (şeker) oranının yüzde 14-15'i yakalaması üreticiyi memnun etti.

Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 15 yıl önce şeker pancarı üretiminin çok fazla olduğunu ancak daha sonra pancarda istenen polar (şeker) oranının yakalanamamasına bağlı olarak ekim alanının azaldığını söyledi.

Danç, 2000 yılında bölgede 50 bin dekar alanda pancar üretimi gerçekleştiğini belirtti.

Başkan Danç, şunları kaydetti:

'Geçen yıllarla birlikte üreticinin şeker pancarında polar oranına göre ödeme yapılması üzerine yetiştirdiği pancarda polar oranının düşük olması yüzünden kazanç elde edemeyince pancar ekiminden vazgeçmişti. Bu yıl iklim şartlarının pancar üretimine uygun olması, pancardaki şeker oranının da istenilen oran olan yüzde 14-15 seviyesini yakalamasını sağladı. Pancar Bölge Şefliği rakamlarına göre bu yıl bin 800 dekar alanda şeker pancarı ekimi yapıldı. Bu yıl dekar başına ortalama verim 8 ton. Geçen yıl bölgemizde yetiştirilen şeker pancarında şeker oranı yüzde 11'di. Önceki yıllarda da oran yine bu şekilde seyrediyordu. Bu yıl polar oranı yükseldi, bu nedenle üreticimizin alacağı parada artacak. Yani emeğinin karşılığını alacak. Ayrıca Manyas ve Gönen ilçelerinden yaklaşık 16 bin ton pancar hasadı yapılmasını bekliyoruz.'

Pancarda polar oranının gelecek yıllarda da yüksek olması halinde bölgede yine ekimin artabileceğini dile getiren Danç, 'Geçen yıl 11 polar şeker pancarına 14,2 kuruş ödendi, 16 polara ödenen ise 17-18 kuruş. Eğer polar oranı bu şekilde devam ederse gelecek yıllarda bölgemizde şeker pancarı üretiminde ciddi bir artış olur. Pancar üretimindeki artış ise yıllardan beri çalışmayan Susurluk Şeker Fabrikası'nın yeniden üretime geçmesini sağlar.' ifadelerini kullandı.

Şeker pancarı üreticilerinden İbrahim Zengin ise, şeker pancarının bu yıl iyi gelir getiren bir ürün olacağına inandıklarını söyledi.

Fabrikanın açılmasıyla nakliye ücretinden de kurtulacaklarını vurgulayan Zengin, 'Üretim artarsa yakınımızdaki Susurluk Şeker Fabrikası da çalışır. Çoğumuz hayvancılık da yaptığı için pancar küspesinden de yararlanmak istiyoruz. Şeker pancarımız Eskişehir'e gönderildiği için nakliyenin pahalı olmasından dolayı pancar küspemizi alamıyoruz.' diye konuştu.
Kaynak: AA