Yine Aynı Sünger, Yine Aynı Dolandırıcılık

Ev dekorasyonu yapan bir televizyon programının adını kullanarak, 270 TL’ye dünyanın en pahalı temizlik süngerini satan dolandırıcılar, bu kez, bacaklarından engelli 56 yaşındaki vatandaşı kandırdı.

Yine Aynı Sünger, Yine Aynı Dolandırıcılık
56 yaşındaki bacaklarından engelli Yusuf Bulut, “İç Anadolu Bölgesinde noter huzurunda yapılan çekilişte sizin adınız çekti. Evinizin tadilatını yapacağız. Evinizin iç ve dış cephe fotoğraflarını çekerek bize gönderin. Kargo ile size belge göndereceğiz, sadece 270 TL ödeyeceksiniz” diyerek yaklaşık 5 ay önce kendisini telefonla arayan dolandırıcılar tarafından kandırıldığını söyledi.



Dolandırma yöntemini değiştirdiler

Daha önce televizyon programı ile ilgili herhangi bir başvuru yapmadığını belirten Yusuf Bulut, kargo ile kendisine gelen evraklara ödeme yaptıktan sonra, paketin içinden sünger çıktığını ifade etti.

Yusuf Bulut, kendisine verilen telefon numarasından aradığı dolandırıcıların, sürekli tadilatı ertelemesi ve kurban bayramından sonraki süreçte telefonlarına yanıt vermemeleri ile dolandırıldığını anladığını belirtti.

Yusuf Bulut, “Parayı kargoya verdim evrakları teslim aldım. Sonra kendilerini aradım ama araya ramazan bayramı girdiği için sonra çalışmayı durduklarını, bayramdan sonra geleceklerini söylediler. Sonra aradığımda da darbeden dolayı gelemediklerini söylediler. Ondan sonra da araya kurban bayramı girdi. Kurban bayramından sonra aradığımda da telefondan kimseye ulaşamadım. Televizyon kanalına da gittim İstanbul’da. Ama kanaldan bana orada böyle bir çekim yapılmadığını söylediler ve kimseyle de görüştürmediler. Sonra da izlediğim televizyon programından dolayı Tüketiciler Birliğine ulaştım. 5 aydır mağdurum” dedi.

“Konu bilinmesine rağmen televizyon kuruluşu önlem almıyor”

Konuyla ilgili açıklama yapan Tüketiciler Birliği (TB) Genel Başkanı Mahmut Şahin de, daha önce ‘Dünyanın en pahalı süngeri’ şeklinde, başka bir mağdurun haberinin yapılmasına aracılık ettiklerini hatırlatarak, ilgili televizyon kanalları tarafından herhangi bir önlem alınmadığı takdirde Birlik olarak gerekli yasal yollara başvuracaklarını dile getirdi.

Bu kez dolandırıcıların yöntem değiştirerek, başvuru almaksızın vatandaşları telefonla arayıp dolandırdıklarını kaydeden TB Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Kanal kanal gezen bir program var ve bu programla ilgilide o program nereye giderse gitsin o programın adı ile vatandaşları dolandırmak için hazırlanan bir tezgah var. Bu tezgah çok basit. Geçen seferki duyurumuzla bu ayyuka çıktı aslında. Fakat dolandırıcılar bu sefer tek tek arayarak kişi başına 270 TL’den vurgun yapıyor. Düzenlenen evraklarda da herhangi bir resmiyet yok. Ama programın benzer şekilde kullanılan adını gören vatandaş algı yanılması yaşıyor. 20 bin TL gelecek yerden de 270 TL’yi esirgemiyor” dedi.

“Hep aynı kargo şirketi ile gönderi yapılıyor”

Benzer olaylarda sürekli aynı kargo firması ile gönderi yapılmasının da manidar olduğuna dikkat çeken TB Genel Başkanı Mahmut Şahin, yayın yapan televizyon kuruluşunun, söz konusu program üzerinden dolandırıcılık yapıldığını bile bile olaya müdahale etmemesinin de düşündürücü olduğunu söyledi.

Televizyon kuruluşu ve program yapımcılarının söz konusu ilgisizliğinin devam etmesi durumunda olaya yasal olarak müdahil olacaklarının altını çizen TB Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Bir televizyon kuruluşu ve program yapımcıları burada bir dolandırıcılığın olduğunu duya duya buna neden fırsat veriyorlar ve bunu engellemek için halkı bilgilendirmiyorlar. Ya da bunu yapanlarla ilgili bir suç duyurusunda bulunmuyorlar. Eğer kısa zamanda bununla ilgili bir suç duyurusu, açıklama, uyarı yapılmaz ise bizim aklımıza, evlerle ilgili yapılan masraflar süngerlerden mi çıkıyor şeklinde soru işaretleri gelecek. Bu durumda gerek kanal, gerek programın yapımcıları ve o dolandırıcılar her kimse onlar hakkında Tüketiciler Birliği olarak suç duyurusunda bulunacağız” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA