Eyüplü Çocuklar Her Hafta 'Masalcı Dede' İle Buluşuyor

Tiyatro oyuncusu 67 yaşındaki Ercüment Balakoğlu, Eyüp Belediyesince düzenlenen 'Masal Ağacı' programında, 37 yaş arasındaki çocuklara masal anlatarak, onların hayal dünyasını ve kelime haznelerini geliştirmeye çalışıyor Balakoğlu: 'Her masalın bir mesajı vardır ve ben bu mesaj üzerinden büyüme çağındaki çocuklara değerlerimizin alt yapısını sunmaya çalışıyorum fakat unutmamak lazım ki, temeli atan ailelerdir' 'Çocuklar daha 2 veya 3 yaşından itibaren internetle tanışarak, oyunların bağımlısı oluyor ve bu oyunlar genellikle şiddet ve öfke aşılıyor. Masallarla çocuklara iyiyi, güzeli, doğruyu ve sevgiyi anlatmaya çalışıyorum'

KENAN IRTAK - Eyüplü 3-7 yaş arasındaki çocuklar, tiyatro oyuncusu 67 yaşındaki Ercüment Balakoğlu'nun 'Masal Ağacı' adlı programında, her hafta yeni bir masal dinleme imkanı buluyor.

Eyüp Belediyesinin kültürel etkinlikleri kapsamında hazırlanan 'Masal Ağacı' programının ilki, 16 Ekim Pazar günü yapıldı. Her pazar düzenlenen programın ikinci haftasına, yoğun talep üzerine yer darlığı nedeniyle sadece kayıt yaptıran çocuklar alındı. Çocukların yanı sıra velileri de masalı dinlemek için birbiriyle yarıştı.

'Masalcı Dede', yaklaşık 45 dakika süren masalın sonunda çocuklara çeşitli sorular sorarak, ne anladıklarını öğrenmeye çalışıyor. Programın sonunda çocuklara çeşitli hediyeler de veriliyor. Bu yıl kültür sezonu boyunca devam edecek masalları dinlemek, kayıt olmak ve bilgi için '444 30 00' numaralı telefon aranabilecek.

Caferpaşa Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen programda masalları okuyan 67 yaşındaki Ercüment Balakoğlu, aynı zamanda masal kahramanlarını da canlandırıyor. Yumuşak sesi, usta oyunculuğu ve beyaz sakallarıyla çocukların dikkatini üstünde toplayan 'Masalcı Dede', toplumun değerleriyle harmanlanmış masallarla çocukların hayal dünyasını ve kelime haznesini geliştirmeyi amaçlıyor. Balakoğlu, ayrıca çocuklara okuma, anlatma alışkanlığı ve kitap sevgisi kazandırmaya çalışıyor.

Masallardaki kahramanlarını çocuklara eğlenceli ve öğretici şekilde aktaran Balakoğlu, çocukların daha 2 veya 3 yaşından itibaren internetle tanışarak, oyunların bağımlısı olduğunu ve bu oyunların genellikle şiddet ve öfke aşıladığını belirtti. Balakoğlu, ailelerde yaşanan şiddet ve öfke patlamaları çocukları ne derece etkiliyorsa çizgi filmler, animasyonlar ve diğer medya aygıtlarının da çocuklar üzerinde etkili olduğunu söyledi.

- 'Her masalın bir mesajı vardır'

Masallarla çocuklara iyiyi, güzeli, doğruyu ve sevgiyi anlatmaya çalıştığını vurgulayan Balakoğlu, 'Çünkü çocuklara ne verirseniz gerçekten de onu alıyorlar. Vurdulu kırdılı, savaşlı şeyler var internette. Beni bile etkiliyor internet. Çocukların üzerinde bazıları az, bazıları çok ama mutlaka büyük bir etkisi oluyor masalların. Masal dinleyen çocuklarla internetle büyüyen çocukları ayırmak hiç zor değil. Hayal dünyalarında, konuşmalarında ve davranışlarında bunu açıkça belli ediyorlar. Her masalın bir mesajı vardır ve ben bu mesaj üzerinden çocukların büyüme çağında onlara değerlerimizin alt yapısını sunmaya çalışıyorum fakat unutmamak lazım ki temeli atan ailelerdir.' diye konuştu.

Gördüğü yoğun ilgiden memnun olan Balakoğlu, şunları dile getirdi:

'Amacımız çocukları bilgisayar ortamından koparmak. Onları masallarla yönelterek, değerlerimize sahip çıkarak yetiştirmek. Keloğlan, Nasrettin Hoca gibi daha çok insana dokunan, sıcak, mesajı olan, bir çocuğa ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini aktaran, motive edici masallar seçiyoruz. Aileler hala çocukları okullara bırakmakla birçok şeyin üstesinden geldiğini zannediyorlar. Öğretmenler kendilerini öğrencilerine ne kadar çok adarsa adasın ailenin verdiği eğitim ve karakter yapısı kadar etkili olamaz. Dolayısıyla ben de masal anlatarak ailelerin çocuklarına yetersiz şartlarından dolayı yapamadığı bir eğitimi eğlenceli şekilde sunmaya çalışıyorum. Bizim karakter gelişimimizde önemli bir rol üstlenen masalları gücüm yettiğince büyük kitlelere ulaştırmak istiyorum.'

- 'Yoğun ilgi var'

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın da kültüre ve sanata önem verdiklerini belirterek, masalın kültürlerin bir parçası olduğunu söyledi. Bu değerleri çocuklara yeniden göstermek gerektiğine dikkati çeken Aydın, 'Çocuklarımızı kendi hayal dünyalarımızla buluşturmamız gerekiyordu. Masalcı Dede, her hafta pazar günü, bize has, annelerimizden, ninelerimizden, dedelerimizden duyduğumuz üslup ve içeriklerle bu geleneğimizi ihya etmeye çalışıyor. Çok güzel tepkiler alıyoruz. Yoğun ilgi var.' ifadelerini kullandı.

- 'Çocuklar için son derece faydalı'

Kızını masal dinlemeye getiren Aslı Özkan, belediyeden gelen mesaj üzerine kızını masal dinlemesi için kaydettirdiğini söyledi. Programdan oldukça memnuniyet duyduğunu dile getiren Özkan, 'Kızım masal, hikaye dinlemeyi çok seviyor. Çok güzel oldu. Evde ben de kızıma masal anlatmaya, kitap okumaya çalışıyorum. Bu tür etkinlikleri de kaçırmıyorum. Bu tür programlar kaynaşmalarına vesile oluyor. Çocuklar için son derece faydalı.' diye konuştu.

- 'Masalcı Dede kesinlikle yükümü aldı'

Zeynep Vergili ise her akşam kızına masal anlattığını ama tarihi bir mekanda kızının masal dinlemesinin daha güzel olduğunu belirtti. Kızının masal dinledikten sonra mutluluğunu dile getirdiğini aktaran Vergili, 'Masalcı Dede kesinlikle yükümü aldı. Kızım çıkar çıkmaz 'Anne çok eğlendim,çok güzeldi.' dedi. Bundan dolayı çok mutluyum. ' dedi.
Kaynak: AA