Cumhuriyet Bayramı Kars'ta Törenlerle Kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Kuruluşu’nun 93. yıldönümü, tüm yurtta olduğu gibi Kars’ta da düzenlenen törenle kutlandı.

Cumhuriyet Bayramı Kars'ta Törenlerle Kutlandı
Cumhuriyet Bayramı töreni Valilik makamında Vali Rahmi Doğan’ın, tebrikleri kabulüyle başladı.

Tören daha sonra İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayı’nda devam etti. Vali Rahmi Doğan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey ile birlikte tribünleri dolaşarak öğrencilerin ve vatandaşların bayramı kutladı.

İsmail Aytemiz Spor ve Sergi Sarayındaki tören, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajı okundu.

"Bugün Türk milleti olarak, milletimize uygarlık ve demokrasi meşalesini armağan eden Türkiye Cumhuriyetinin 93’üncü yıl dönümünü büyük bir heyecan ve gururla kutlamaktayız" diyen Kars Valisi Rahmi Doğan, “Bugün aziz milletimizin Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde büyük bir emek ve fedakârlıkla kurduğu, umut ve heyecanla büyüttüğü göz nuru Cumhuriyetimiz 93 yaşında. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızın mazlum milletlere örnek, en kutsal ve büyük eseri olan Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümünü birlik, beraberlik ve huzur içinde kutlamaktan, siz değerli hemşehrilerimle birlikte, bu büyük heyecanı paylaşmaktan duyduğum mutluluğu ifade ediyorum” dedi.

Milletine inanan, güvenen Gazi Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlayan ve Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile devam eden süreçte, “Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır.” ifadesiyle cumhuriyet rejimine geçileceğinin müjdesini verdiğini ifade eden Doğan, “Cumhuriyetimizin kuruluşu, milli tarihimizin kaydettiği en büyük ve en şanlı mücadelelerden biridir. Bu mücadele; hür yaşama arzusunu tüm dünyaya haykıran bir milletin, işgal edilmiş bir coğrafya üzerinde yeniden dirilişinin ifadesidir. Kurtuluş Savaşı, milletimizin var olma savaşının adıdır. Serhat şehir Gazi Kars’ımız da Birinci Dünya Savaşının başlangıcından Cumhuriyete kadar uzanan süreçte kurtuluş mücadelesinin her safhasında rol almış, kahraman, cefakar ve taviz vermez bir halk hareketi olarak cereyan etmiştir. Bu harekat Kars’ta Mustafa Kemal Atatürk, Fevzi Çakmak, İsmet İnönü ve Kazım Karabekir Paşalarla en üst düzeye ulaşmıştır. Demokrasiyi yerleştirme ve cumhuriyet fikrinin Anadolu’ya yayılması, halkın bu mücadeleye kahramanca ve vatanperver bir anlayışla katılımını sağlamıştır. Geçmiş tarihte dört kez işgale uğrayan, 40 yıl Rusların işgalinde kalan ve 1915’lerden itibaren işbirlikçilerin ve Ermenilerin mezalimine uğrayan Kars halkı, 30 Ekim 1920 tarihinden itibaren Türk topraklarına ve sınırlarına katılmaktan büyük mutluluk duymuştur” diye konuştu.

Geçmişte olduğu gibi maalesef günümüzde de devletimizi, milletimizi güçsüz düşürmek, bölüp-parçalamak isteyen dahili ve harici güçler mevcut olduğuna dikkat çeken Vali Rahmi Doğan, “15 Temmuz’da bunun en bariz, en acı ve en karanlık tecrübelerinden birini hep birlikte yaşadık. Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne, milletimizin birlik beraberliğine, kardeşliğine, huzuruna, refahına kastetmek isteyen FETÖ/PDY mensubu vatan hainleri tarafından milletin oyuyla seçilmiş Sn. Cumhurbaşkanı ve meşru hükümeti yıkmak ve devlet yönetimini ele geçirmek maksadı ile silahlı darbe girişiminde bulunuldu. Bu bağlamda; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, birçok devlet büyüğümüze karşı saldırıda bulunulmuş, devletin stratejik noktaları savaş uçakları ile bombalanmış, emniyet güçleri ve sivil vatandaşlara yönelik öldürme eylemleri gerçekleştirilmiştir. Bu haince kalkışma, tarihimizde karanlık bir sayfa olarak yerini almıştır. Ancak; vatanını canından aziz sayan büyük Türk milleti, cansiperane bir şekilde göğsünü darbecilere siper ederek, vatan hainlerine geçit vermemiş, bir kere daha destan yazarak, vatanını korumayı bilmiştir. Vatanı uğruna, istiklali uğruna, birlik-berberliği, kardeşliği, huzur, refahı uğruna bir kere daha şehitler ve gaziler vermiştir. Aziz milletimizin bu şanlı mücadelesi de altın harflerle tarihimizdeki yerini almıştır. Herkes, tüm dünya bilmelidir ki; ecdadımızın bizlere emaneti olan “İstiklâlimizi, ülkemizi ve devletimizi ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmeye” kararlıyız, yeminliyiz. Bu anlamlı ve gururlu günümüzde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. Aziz Milletimizin en anlamlı ve en büyük bayramı olan Cumhuriyet Bayramını kutluyor, hepinize en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Öğrenciler şiirler okudu. Cumhuriyet bayramı etkinlikleri kapsamında hafta içinde Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü’nce düzenlenen ‘Cumhuriyet Koşusunda’ dereceye giren öğrencilerin ödülleri Vali Rahmi Doğan, Garnizon Komutanı Turan İnan, Milletvekili Selahattin Beyribey ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta tarafından verildi.

Program İsmail Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin müzik sunumu ve folklör ekiplerinin gösterisiyle son buldu.

Cumhuriyet Bayramı törenine; Vali Rahmi Doğan, Garnizon Komutanı Turan İnan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Milletvekili Selahattin Beyribey, Başsavcı Serdar Durmuş, Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, kurum ve daire amirlerii öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İHA