6. Dünya Sürdürülebilir Enerji Forumu, Viyana'da Başladı

Dünya Sürdürülebilir Enerji Enstitüsü Başkanı Yıldırım: 'Bir şehrin enerji problemini çözerken, aynı zamanda çevre, ulaşım ve toplumsal bilinçlenme gibi diğer faktörleri de dikkate almak gerekir' 'Şu an Viyana'daki konutların üçte biri bu şehrin çöpüyle ısınmaktadır. Biz de WSEIN olarak bu bilincin belediyelere, bakanlıklara aktarılmasında danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermekteyiz. Her şehrin de Viyana gibi olması gerektiğine inanıyorum' Prof. Dr. Lorber: 'Vahşi depolama yöntemiyle çöplerin bertarafı yerine, çöpten enerjinin şehirlerde ivedilikle uygulanması gerekir' Törende, sürdürülebilir enerji konusunda yaptığı 'En büyük miras; sürdürülebilir enerji' başlıklı haber dolayısıyla Anadolu Ajansı muhabiri Mutlu Bozdağ'a ödül verildi

Dünya Sürdürülebilir Enerji Enstitüsü (WSEIN) Başkanı Gökhan Yıldırım, bir şehrin enerji problemini çözerken, aynı zamanda çevre, ulaşım ve toplumsal bilinçlenme gibi diğer faktörlerin dikkate alınması gerektiğini belirtti.

WSEIN tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen 'Dünya Sürdürülebilir Enerji Forumu', Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı.

Törende konuşan Yıldırım, sürdürülebilirlik kavramının şehirlerden başlaması gerektiğini söyledi. Yıldırım, şehirler için özel çözüm yöntemi geliştirdiklerini ve bunu yaparken de enstitünün faaliyet gösterdiği 85 ülkedeki birikimlerden faydalandıklarını belirterek, şunları kaydetti:

'Bir şehrin enerji problemini çözerken, aynı zamanda çevre, ulaşım ve toplumsal bilinçlenme gibi diğer faktörleri de dikkate almak gerekir. Viyana'dan örnek vermek gerekirse, şu an Viyana'daki konutların üçte biri bu şehrin çöpüyle ısınmaktadır. Biz de WSEIN olarak bu bilincin belediyelere, bakanlıklara aktarılmasında danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermekteyiz. Her şehrin de Viyana gibi olması gerektiğine inanıyorum. Aynı zamanda bu alanda çalışan araştırmacı, eğitimci ve girişimcilerin geliştirilmesi gerektiğine ve bunun da dünya sürdürülebilir enerji forumu tarafından ödüllendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu forumun da dünyanın birçok şehrinden gelen katılımcıların desteğiyle geleneksel hale geleceği sözünü ve birlikteliğini buradan deklare ediyoruz.'

- 'Vahşi depolama yerine çöpten enerji'

WSEIN Danışma Kurulu Çevre ve Atık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ing. Karl E. Lorber, vahşi depolama yöntemiyle çöplerin bertarafı yerine, çöpten enerji yani 'Waste to Energy' şehirlerde ivedilikle uygulanması gerektiğini söyledi.

Törende söz alan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rüzgar Enerji Kulübü Danışmanı Doç. Dr. Zehra Yumurtacı, yenilenebilir enerjinin önemine dikkati çekerek, dünyadaki enerjinin önemi ve gelecek projeksiyonunu bu alanda yetişmiş mühendislerin çalışmalarının belirleyeceğini söyledi.

Üniversite bünyesinde enerji alanında öğrencilerin desteğiyle kurulan ve 2016'da Hollanda'da gerçekleşen 'Racing Aeolus' yarışlarında 'Pardus16' aracıyla 4'üncülük derecesi kazanan 'Rüzgar Enerjisi Kulübü'nün bu alanda ilk kulüp olduğunu belirten Yumurtacı, 'Bizler sürdürülebilir enerjinin önemini kavrayarak, hız kesmeden çalışmalarımızı sürdürmeye ve ülkemize katkı vermeye devam edeceğiz.' dedi.

- AA'ya iletişim ödülü

Törende, sürdürülebilir enerji konusunda 'En büyük miras; sürdürülebilir enerji' başlıklı haber dolayısıyla Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editörlüğü muhabiri Mutlu Bozdağ iletişim alanında 'Communication' ödülüne layık görüldü.

Organik gıda atıklarından hayvan yemi, biyodizal gübre üretimine yönelik Ar-Ge çalışmaları dolayısıyla Özlem Gönülkırmaz ile rüzgar enerjisiyle çalışan 'Pardus16' aracı sebebiyle YTÜ Rüzgar Enerjisi Kulübü 'özel sürdürülebilir enerji ödülü' aldı.

Tören, diğer ülkelerden gelen enstitü üyeleri ve davetlilerin toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Kaynak: AA