Suudi Arabistan'dan 3 Yılda İkinci Umreye Ek Vergi

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yılmaz: '2014, 2015, 2016. Bu üç yıl içinde bir kere umreye gitmiş olanlar, yeniden müracaat ettiklerinde ekranda karşılarında 2 bin riyal karşılığı 560 dolarlık bir vergi yükü görecekler' 'Suudi Arabistan yaşadığı ekonomik krizi ve Harem civarındaki genişletme ve tadilat çalışmalarını da gerekçe göstererek, umreye gidenlerin sayısında da hacda olduğu gibi bir azalmayı hedefliyor. Ayrıca petrol fiyatlarının düşmesinden sonra meydana gelen sıkıntıdan dolayı vergi almayı ilan ettiler' 'Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığına müracaatlarımızı yaptık, bunun yeniden gözden geçirilmesi, kaldırılması mümkünse veya daha normal bir seviyeye indirilmesi istikametinde. Fakat bugüne kadar maalesef bir geri dönüş olmadı'

ERTUĞRUL SUBAŞI - Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, Suudi Arabistan'ın, yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu yıl yeni bir uygulamaya geçtiğini belirterek, '2014, 2015, 2016. Bu 3 yıl içinde bir kere umreye gitmiş olanlar, yeniden müracaat ettiklerinde ekranda karşılarında 2 bin riyal karşılığı 560 dolarlık bir vergi yükü görecekler.' dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, türlerine göre, fiyatlarının da yer aldığı umre programını yayımladı. Bu yıl Suudi Arabistan'ın ilk kez hayata geçirdiği bir uygulamayla 3 yılda ikinci kez umreye gidecekler, 2 bin riyal (yaklaşık bin 700 lira) daha fazla ödeyecek.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, umre kayıtlarının pazartesi gününden itibaren başlayacağını belirterek, umre ile ilgili bilgilerin duyurulduğunu söyledi.

Yeni uygulamaya ilişkin, hac öncesinde ve hac sırasında da bunun konuşulduğunu ancak görüştükleri yetkililerin o dönem bunun fiiliyata geçmediğini bildirdiklerini belirten Yılmaz, 'Şu anda bizim oradaki ataşeliğimizin bize verdiği malumata göre, Suudi Arabistan yaşadığı ekonomik krizi ve Harem civarındaki genişletme ve tadilat çalışmalarını da gerekçe göstererek, umreci sayısında da hacda olduğu gibi bir azalmayı hedefliyor. Ayrıca petrol fiyatlarının düşmesinden sonra meydana gelen sıkıntıdan dolayı 3 yıl boyunca ikinci defa gidecek umrecilerden 2 bin riyal karşılığı vergi almayı ilan ettiler. Bu artık geri dönüşü olmayan bir şey olarak ifade edildi.' diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığına bunun kaldırılması yönünde talepleri olduğunu belirten Yılmaz, ancak Suudi Arabistan büyükelçilik ve başkonsolosluklarının şu anda sistemlerinde ikinci kez gideceklerden 2 bin riyalin alınacağının gözüktüğünü bildirdiklerini aktardı.

- 'Yüzde 50 azalma olacak'

Türkiye'de, Diyanet ve şirketler aracılığıyla ikinci kez umreye gidenlerin oranının yüzde 18 olduğunu ifade eden Yılmaz, bunun çok büyük bir rakam gibi gözükmediğini, ancak bu yüzde 18'in yanına aldığı birkaç kişiyle umreye gitmesi durumunda bu oranın yüzde 50'ye çıkabileceğine dikkati çekti.

Suudi Arabistan'daki otel sahiplerinin ve acentaların da bu uygulamanın kaldırılması yönünde beklentileri olduğunu belirten Yılmaz, Suudi Arabistan'ın girdi sağlamak istemesi açısından, turizm ve otel işletmecilerinin ise daha çok insan beklemesi açısından haklılıklarının olduğunu, ancak alınacak ücretin çok yüksek bulunduğunu kaydetti.

Yılmaz, pek çok kişinin 'Bu sene kalsın o zaman, seneye düşünelim' diyeceğini belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığının umreyi çok önemsediğini belirten Yılmaz, umrenin 'ömre bedel bir ibadet, imar demek, tamir etmek' anlamına geldiğine değindi.

Yılmaz, bu ibadetin yaygınlaşmasını arzu ettiklerini de dile getirerek, Türkiye'nin bir milyon 760 bin civarında hacı adayı bulunduğunu bildirdi.

- 'Sıkıntıya düşeceğimizi ifade etmeliyiz'

Türkiye'nin hac kontenjanının 74 binden, Kabe civarındaki tadilattan dolayı 59 bine düştüğünü anımsatan Yılmaz, 'Biz onlara diyoruz ki 'Siz hacca gidemiyorsunuz ama bari umreye gidin, Ramazan umresine gidin. Hiç olmazsa böylece o mübarek toprakları, mukaddes diyarları görün ve ömre bedel olan umre yaparak, hac yapamazsanız bile bu nimetten istifade edin' diyoruz. Şimdi bu imkan da kısıtlanınca sıkıntıya düşeceğimizi ifade etmeliyiz.' diye konuştu.

Yılmaz, şunları kaydetti:

'Biz bu işin sorumlusu olan bir müessesinin başında bulunan insanlar olarak da elimizden geleni yaptık, yapıyoruz. Hem şifahi görüşmelerimizde hem yazılı olarak Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığına müracaatlarımızı yaptık, bunun yeniden gözden geçirilmesi, kaldırılması mümkünse veya daha normal bir seviyeye indirilmesi istikametinde. Fakat bugüne kadar maalesef bir geri dönüş olmadı. Şunu da görüyoruz, Suudi Arabistan'da kendi devlet memurlarının üst düzey yüksek maaş alanlarından yüzde 20'ye varan tenkisat yaptığı, daha aşağı seviyelerdekinde yüzde 10'lar civarında bir azalmaya gittiği gerçeği de var. Bunları da gördüğünüz zaman onların da belki kendi açılarından haklı oldukları taraflar var ama bunun yolu bu değil. Her umreye gidene 50 dolar gibi koysalar bu biraz daha kabul edilebilir.'

Bu ücretin kaldırılmasının en çok bekledikleri karar olacağını ifade eden Yılmaz, '2014, 2015, 2016. Bu üç yıl içinde bir kere umreye gitmiş olanlar, yeniden müracaat ettiklerinde ekranda karşılarında 2 bin riyal karşılığı 560 dolarlık bir vergi yükü görecekler.' dedi.
Kaynak: AA