Kalkınma Bakanı Elvan AA Editör Masası'na Konuk Oldu Açıklaması (6)

'(Gıdanın enflasyon sepetindeki ağırlığına ilişkin tartışmalar) 'Şu orandan şu orana çekeceğiz' gibi bir yaklaşımımız söz konusu değil' 'Bu, tamamıyla yapılan hane halkı anketi neticesinde ortaya çıkan bir rakam. Bizim müdahale etme şansımız yok, olamaz da'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, gıdanın enflasyon sepetindeki ağırlığının azaltılması konusundaki tartışmalara ilişkin, 'Şu orandan şu orana çekeceğiz gibi bir yaklaşımımız söz konusu değil. Bu, tamamıyla yapılan hane halkı anketi neticesinde ortaya çıkan bir rakam. Bizim müdahale etme şansımız yok, olamaz da.' dedi.

Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Elvan, enflasyon sepeti tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Enflasyon içerisinde gıda fiyatlarının daha hızlı arttığına dikkati çeken Elvan, 2011-2015 döneminde enflasyonda 3 puanlık sapma yaşandığını, bunun 1,5'inin gıdadan kaynaklandığını söyledi.

Gıdanın sepetteki oranının yüzde 23,68 olduğunu ifade eden Elvan, 'Dolayısıyla gıda fiyatlarındaki artış enflasyon hedefinin üzerinde gelişiyor.' diye konuştu.

Yıl içinde gıda fiyatlarında çok yüksek, aydan aya değişen bir hareketlilik olduğunu dile getiren Elvan, bunun da aylık bazdaki enflasyon oranlarında ciddi bir oynaklığa yol açtığını kaydetti.

Ciddi bir artış olduğu zaman faiz oranlarının bu durumdan etkilenebildiğinin altını çizen Elvan, şöyle konuştu:

'Bu iki problem ortada. Bu problemlerin arkasındaki esas sorun nedir? Buna bakmamız gerektiğine karar verdik. Bu çerçevede özellikle Gıda Komitesinin yapısının çok etkin çalışmadığını, yapının değiştirilmesi gerektiğini, Sayın Başbakanımıza arz ettik. Sayın Başbakanımızın talimatıyla da komitenin yapısını değiştirdik. Bir Başbakan Yardımcısı Başkanlığında, ilgili bakanların katılımıyla yeni bir Gıda Komitesi oluşturuldu.'

- 'Üreticiden tüketiciye kadar olan zincirde sıkıntılar var'

Elvan, komite olarak bir araya geldiklerini ve özellikle gıda fiyatlarındaki artışın, enflasyon hedefinin üzerinde gerçekleşmesinin nedenlerinin araştırılmasını istediklerini belirterek, üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar oluşan zincirde bazı sıkıntılar olduğunu gördüklerini söyledi.

Söz konusu sıkıntılar arasında soğuk zincir sisteminin olmaması, meyve ve sebzede yüzde 25 gibi ciddi bir zayiat yaşanması gibi durumlar bulunduğunu kaydeden Elvan, bu sorunların giderilmesine yönelik bazı tedbirler almaya karar verdiklerini bildirdi.

Bu kapsamda bir erken uyarı mekanizması kurulması gerektiğini kararlaştırdıklarını anlatan Elvan, 'Bu sistemin kurulması yönünde çalışmaları başlattık. Buradaki temel amacımız, gıda fiyatlarındaki artışı daha da aşağı çekebilecek çalışmaları başlatmak.' diye konuştu.

Gıda fiyatlarındaki aylık değişime yönelik olarak da Kalkınma Bakanlığı, Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) oluşan teknik bir heyetin konunun teknik boyutuyla ilgili çalışma yürüttüklerini dile getiren Elvan, bu çalışmanın enflasyon sepeti ile doğrudan bir ilgisi olmadığını vurguladı.

- 'Enflasyon sepetindeki ağırlıklar anket neticesinde ortaya çıkıyor'

Enflasyon sepetindeki ağırlıkların nasıl belirlendiğine ilişkin de Elvan, hane halkı yöntemini kullanarak enflasyon sepetinin belirlendiğini söyledi.

Her ay TÜİK elemanlarının belirli sayıdaki haneyi ziyaret ettiklerini ifade eden Elvan, harcamaların kaydedilerek bu verilerin ay sonunda toplandığını dile getirdi.

Elvan, söz konusu hane halkı anketleri toplandıktan sonra gıdanın enflasyon sepetindeki ağırlık oranının belirlendiğini kaydederek, 'Yüzde 25'i, 23'e, 22'ye çekeceğiz gibi bir şeyimiz yok. Tamamıyla anket sonuçları neticesinde bu ortaya çıkıyor.' dedi.

Hane halkı yönteminin dışında ulusal hesaplar üzerinden de ağırlıkların belirlendiğine işaret eden Elvan, 'İkisi de doğru olan, dünyada yaygın olarak kullanılan yaklaşımlar. Dolayısıyla her ülke bunlardan birini tercih ediyor.' şeklinde konuştu.

- 'Sepete müdahale etme şansımız yok'

Gıdanın enflasyon sepetindeki ağırlığının 2005 yılında yüzde 29,42 olduğunu anlatan Elvan, söz konusu oranın 2006'da yüzde 27,68, 2007'de yüzde 28,47, 2015 yılında yüzde 24,25, 2016 yüzde 23,68 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Elvan, şöyle devam etti:

'Gelir arttıkça gıdanın sepet içindeki payında bir düşme eğilimi olduğunu görüyoruz. Bütün dünyada da böyle ama bunu doğrudan ilişkilendirmek çok da doğru bir yöntem olmayabilir. Nitekim Estonya gibi kişi başına milli geliri bizden yüksek ülkeler var. Estonya'da enflasyon sepeti içinde gıdanın sepet içindeki oranı yüzde 23,24. Bu değişebiliyor ama buradaki yaklaşımımız, hane halkına vermiş olduğumuz defter ile hane halkının harcamalarının ortaya konulduğu, bu harcamalar üzerinden sepet içerisindeki oranların tespit edildiği bir yöntem. Dolayısıyla bizim yaklaşımımız bu. Bu çerçevede de çalışmalar devam ediyor.'

Kullanılan yöntemin toplumun eğilimlerini doğru olarak yansıttığını belirten Elvan, 'Çok yüksek gelir grubundakiler belki çok sağlıklı bildirmiyor olabilirler. Buna yönelik bazı tedbirler alınabilir ama 'Şu orandan şu orana çekeceğiz' gibi bir yaklaşımımız söz konusu değil. Bu, tamamıyla yapılan hane halkı anketi neticesinde ortaya çıkan bir rakam. Bizim müdahale etme şansımız yok, olamaz da.' diye konuştu.

- Uluslararası şirketlerin üst yöneticileri ile toplantı

Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında uluslararası şirketlerin üst yöneticileri ile dün gerçekleştirilen toplantı ve yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yönelik algılarına ilişkin bir soru üzerine Elvan, söz konusu toplantıda dünyada ön plana çıkmış firmaların 20 üst yöneticisi ile bir araya geldiklerini ifade etti.

Firmaların toplam büyüklüğünün 660 milyar dolar düzeyinde ifade edildiğini anlatan Elvan, Başbakan Yıldırım'ın her bir yöneticiyi teker teker dinlediğini aktardı. Elvan, 'Hemen hemen her birinin ortak kanaati şu: Türkiye inanılmaz büyük bir potansiyele sahip. Türkiye, bulunduğu konum itibariyle dünyada özellikle teknoloji alanında en hızlı büyüyebilecek bir potansiyele sahip ve bu potansiyelin mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

Elvan, küresel büyümedeki zayıflığın yanı sıra Ortadoğu'da yaşanan sıkıntıların dünyada yabancı sermaye yatırımlarının azalmasına neden olduğunu söyledi.

Toplantının son derece olumlu geçtiğini vurgulayan Elvan, 'Onların dile getirmiş oldukları bazı hususlar var. Özellikle yatırım ortamının iyileştirilmesi açısından. Onları da süratle yapacağız. Reformlarımıza devam edeceğiz. Öncelikli dönüşüm programlarına devam edeceğiz ve hızlandıracağız. Daha uygun bir yatırım ortamının oluşması için yoğun çabamızı sürdüreceğiz.' değerlendirmesinde bulundu.

Şirket yöneticilerinin Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimini kınadıklarını belirten Elvan, Türk milletinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göstermiş olduğu güçlü iradenin takdir edildiğini bildirdi.

Elvan, gidecekleri ülkelerde darbe girişimini anlatacaklarını kaydederek, gerçekleştirdikleri toplantılarda yabancı yatırımcıları Türkiye'ye davet ettiklerini sözlerine ekledi.

(Bitti)
Kaynak: AA